5 sfaturi pentru a depasi jena

In multe ocazii, frica, incertitudinea sau rusinea ne paralizeaza. Va oferim 5 chei pentru a putea depasi cu siguranta si a lasa rusinea in urma.

Uneori credem ca jena este la fel cu timiditatea. Se vorbeste, de exemplu, de a depasi jena de a vorbi in public sau de a exprima o opinie intr-o conversatie relaxata, de zi cu zi. Cu toate acestea, jena este mult mai mult decat simpla timiditate. Se face aluzie, mai presus de toate, la un sentiment de nedemnitate personala. O anumita convingere ca cineva merita foarte putin .

Depasirea rusinii incorporate in acest cadru nu este usoara. In mod normal, aceasta isi are originea intr-o experienta puternica  (sau succesiune de experiente repetate in timpul copilariei) de devalorizare in timpul copilariei . De asemenea, poate fi, desigur, rezultatul unei experiente traumatizante de abuz sau maltratare severa in copilarie. Sentimentul prinde radacini in zone adanci si atunci nu este usor de eradicat.

Rusinea este minciuna pe care o spui cand vorbesti despre tine .” -Anais Nin-

In aceste cazuri, rusinea este un mecanism care ii permite copilului sa se protejeze. Adultul, presupusul ingrijitor, respinge unele expresii ale copilului, sau chiar personalitatea lui incipienta. La acele varste fragede, afectiunea de adult este totul. De aceea micutul invata sa fie asa cum isi doreste adultul . Isi dezvolta un sine impus si orice comportament care iese din acea schema i se pare rusinos.

Rusinea este in general asociata cu depresia . Si oricat de ciudat suna, exista si frica fata de sine . Neincredere in ceea ce este sau poate face in cele din urma. Exista, de asemenea, furia continuta, care este adesea intoarsa impotriva propriei persoane. Toate acestea fac ca persoana sa se retraga cu precautie de la ceilalti si astfel sa se priveasca de afectiunea celorlalti. Cu toate acestea, depasirea rusinii este posibila. Si acestea sunt cinci linii directoare pentru a-l atinge.

Cum sa invingi rusinea: 5 linii directoare

1. Aprofundeaza autocunoasterea pentru a depasi rusinea

Pentru a depasi rusinea, este necesar sa intelegem cum se intampla. Mentine o atitudine de observatie in fata ta . Daca este necesar, ia cu tine un caiet pentru a nota tot ce gasesti. Despre ce este vorba este sa detectezi care sunt exact situatiile in care te simti rusinat.

Este important sa incerci sa identifici ceea ce te stanjeneste. Ce aspect al tau este cel mai legat de ea . Acordati mare atentie autocriticilor pe care le formulati. Ce cuvinte sau mesaje va vin in minte atunci cand va este rusine? Toate aceste informatii vor fi de mare ajutor pentru a incepe sa depasim problema.

2. Revedeti trecutul

Incearca sa te gandesti la cei mai importanti oameni din copilaria ta. Cum au fost in general? Cum s-au comportat cu tine? De ce au actionat asa cum au actionat si nu in alt mod? Ce au respins la tine si de ce crezi ca au respins?

De multe ori, cand privim in departare la acele figuri iubite si de temut ale copilariei, reusim sa adoptam o noua perspectiva. Am descoperit, de exemplu, ca poate problema lor nu era cu noi, ci cu ei insisi . Este bine sa detasam respingerea lor de fiinta noastra. Adica sa intelegem ca nu era nimic in neregula cu noi sa fim respinsi. Ceea ce a fost a fost o problema la cei care au facut-o.

3. Dezvoltati o atitudine plina de compasiune fata de sine

Trebuie sa invatam sa fim aliati cu noi insine . Un prieten bun face doar critici constructive. Nu sta tot timpul aratand cu degetul spre greseli. Nu se uita la celalalt cu neincredere sau subliniind greselile lor. Asa trebuie sa fim: prieteni buni cu noi insine.

Pentru a depasi rusinea, este esential sa invatam sa ne vedem pe noi insine cu bunatate . Cu alte cuvinte, ca suntem capabili sa ne privim cu dragoste. Ar trebui sa incercati, chiar daca nu credeti ca acest lucru este eficient la inceput. S-ar putea sa fii surprins de rezultate.

4. Lucreaza la autoacceptarea

Sa te accepti pe tine insuti este esential pentru a putea merge mai departe. Si sa te accepti pe tine insuti inseamna sa nu vrei sa fii altcineva, sa intelegi ca nu suntem nici mai mult, nici mai putin decat oricine . Suntem ceea ce suntem, pur si simplu; sunt parti din noi pe care nu le vom putea schimba, sau pe care le putem schimba cu timp si rabdare, nu de azi pe maine.

In orice caz, orice schimbare trebuie sa plece de la acceptare, de la recunoasterea ca ne aflam intr-un anumit loc si ca da, ne-am dori sa ajungem in altul. De aceea, onestitatea cu noi insine este atat de importanta pentru a evolua.

Pe de alta parte, sa ne cunoastem mai bine sentimentele de rusine, sa analizam trecutul si sa dezvoltam o atitudine de intelegere fata de noi insine ar trebui sa serveasca la cultivarea acceptarii de sine . Nu este deloc usor. Mintea a facut ceva diferit de ani de zile si chiar si creierul poate fi mai mult sau mai putin programat pentru asta. Cu toate acestea, este posibil sa o realizati incetul cu incetul, depasind astfel rusinea.

5. Expune-te treptat

Procesul de depasire a rusinii merge din interior spre exterior si invers. Pe masura ce avansati in demersul dumneavoastra, este bine sa definiti si obiective . Expune-te la ceea ce te simti jenat, incepand cu ceea ce iti este mai putin frica si crescand treptat dificultatea.

Pe scurt, aceste cinci orientari sunt eficiente daca sunt aplicate in mod consecvent si cu perseverenta . Cu toate acestea, de multe ori aceste procese necesita ajutor psihoterapeutic pentru a avea succes. Practic, drumul va fi acelasi, dar vei avea ajutorul si sprijinul unui profesionist. Aceasta optiune merita luata in considerare.