Filofobia, cum sa o identifici si cum sa o combati

Filofobia genereaza anxietate mare si o nevoie urgenta de a fugi de legaturile emotionale. Cu toate acestea, poate fi remediata.

Pentru majoritatea oamenilor, sa te indragostesti si sa stabilesti o legatura emotionala sincera si profunda cu cineva este o idee placuta . Pentru multi, gasirea acelui partener de viata ideal este una dintre cele mai mari dorinte ale lor. Cu toate acestea, pentru acei indivizi care sufera de filofobie, acest scenariu este terifiant.

Departe de a simti iluzie, entuziasm sau fericire, atunci cand se gandesc sa relationeze cu dragoste sunt invadati de neliniste. Dragostea genereaza atata anxietate, atata stres si atata teama la acesti oameni, incat nu vor ezita sa efectueze tot felul de comportamente de evitare pentru a nu fi implicati intr-un angajament emotional.

Ce este filofobia?

Intr-adevar, frica de iubire exista si este mai prezenta in jurul nostru decat credem. Acele scene pe care le-am vazut in filme sau le-am citit in carti reflecta o realitate. Si daca ai avut ghinionul sa te indragostesti la un moment dat de un filofob, stii ce este.

Oamenii cu filofobie simt indragostiti ceea ce ar simti cineva cu fobie de inaltime pe marginea unei stanci . O anxietate enorma si o nevoie urgenta de a fugi din situatie. Pentru ei, implicarea emotionala se simte ca un abis, ca o suferinta asigurata.

Pentru cineva cu o dezvoltare emotionala corecta poate fi dificil sa inteleaga cum un astfel de sentiment imbucurator poate genera frica. Cu toate acestea, atitudinea acestor oameni este de obicei rezultatul unei traume anterioare pe care nu au reusit sa o faca fata si sa o proceseze in mod adecvat .

Filofobia poate aparea dintr-o educatie complexa, lipsita de afectiune sau plina de respingere. Poate proveni dintr-o relatie de dragoste esuata, in care persoana implicata a experimentat o mare suferinta. In orice caz, persoana a fost vatamata in trecut de fiinte care spuneau ca il iubesc, se simtea respinsa sau abandonata. Si, chiar acum, prioritatea ta principala este sa eviti sa te gasesti intr-o situatie similara care te pune in aceeasi pozitie vulnerabila.

Suferinta filofobiei

Aceasta frica isi gaseste expresia maxima in relatii. Dar, daca apare intr-un grad inalt, este posibil ca frica sa se extinda si asupra legaturilor de familie sau de prietenie. Fara indoiala, este complicat si dureros sa iubesti o persoana cu filofobie. Ei bine, pentru aceasta, legatura este o amenintare enorma de care vrea sa fuga. 

Astfel, va fi extrem de reticent in a stabili o legatura personala sau a o adanci. Veti avea tendinta de a va reprima emotiile, de a le lupta si de a le impiedica sa creasca. Celalalt membru al relatiei este cufundat intr-o mare confuzie, se poate simti inadecvat si stima de sine poate fi semnificativ diminuata in fata atatei respingeri.

Totusi, pentru persoana cu filofobie nici poza nu este foarte incurajatoare. Fiintele umane sunt fiinte sociale, avem nevoie de contact cu ceilalti, compania lor, prezenta si afectiune. Cu toate acestea, frica ii impiedica pe acesti oameni sa se bucure de o astfel de nevoie esentiala ; si, daca nu-i remediaza, pot ajunge izolati, traind o existenta solitara si plina de frustrare.

Poate fi tratat?

Din fericire , este posibil sa inversati aceasta atitudine infricosatoare si sa va bucurati de interactiuni afective si relatii cu ceilalti. Este necesar doar ca filofobul sa devina constient de starea lui si sa decida sa lucreze la ea. Ei bine, multi dintre ei tind sa devina indragostiti de relatii de neatins, astfel incat sa poata afirma ca sunt capabili de a iubi, dar ca iubirea este imposibila.

Ca intotdeauna, primul pas pentru a schimba ceva despre noi insine este sa acceptam ca ni se intampla . Indrazniti sa va amintiti, sa simtiti si sa intelegeti de unde vine frica noastra si cum colaboram cu actiunile noastre pentru a o mentine.

Va fi necesar sa se vindece ranile emotionale din trecut pe care le-au generat parintii nostri sau partenerii anteriori. Va fi necesar sa se proceseze prejudiciul, golul si pierderea intr-un mod corespunzator. Va trebui sa acceptam ceea ce sa intamplat si sa decidem ca acest lucru nu ne mai controleaza prezentul si ne limiteaza viitorul.

A iubi pe cineva implica intotdeauna o anumita componenta de vulnerabilitate. Cu toate acestea, doar pentru ca ai fost ranit in trecut nu inseamna ca vei fi ranit in viitor. Si, mai presus de toate, chiar daca ar fi, trebuie sa ai incredere in propriile abilitati pentru a merge inainte. Pentru iubire nimeni nu moare, dar fara iubire nimeni nu traieste.