Ziua Sanatatii Mintale: Stigmatul de a merge la psiholog

Nimeni nu este nebun, noi nu suntem nebuni, suntem pur si simplu oameni care au nevoie de sprijin ”, a spus Alejandra Valadez , psiholog clinician absolvent al UNAM , care a subliniat ca a fi nebun sau nebun este un termen care nu se aplica astazi, din moment ce oricine nu se aplica. poate primi indrumare psihologica. 

In ultimele cifre date in 2018, s-a estimat ca doar 1% dintre mexicani merg la psiholog, cauza acestui numar mic fiind stigmatizarea sociala atasata de a merge la terapie.

In acest sens, psihologul de la UNAM, Monica Rivera Rodriguez , a indicat ca refuzul de a merge la un profesionist in domeniul sanatatii mintale este de asa natura incat oamenii din tara noastra prefera sa-si consulte afectiunile psihice si emotionale cu familia, prietenii si chiar in grupuri. retelelor. 

„Ma alatur unor grupuri de anxietate de pe Facebook, grupuri de depresie si incep sa-si spuna: „Ce remediu folositi pentru a dormi? Ce remediu folositi pentru atacurile de panica? Nu merg cu profesionistii, merg cu prietenul, merg cu vecinul, merg cu grupul social. Este ca o teama pe care o au oamenii de a fi judecati.” 

Valadez sugereaza ca oamenii refuza sa mearga la tratament nu numai pentru ca eticheta de „nebun sau nebun” va cadea asupra lor, ci si pentru ca societatea nu este constienta de munca psihologului sau psihiatru , precum si de diferitele terapii care pot fi aplicate. si ca acestea ar putea face o schimbare. 

„In multe privinte, munca psihologului este necunoscuta, precum si abordarile care exista in psihologia clinica si amploarea pe care o au. Psihologia este o stiinta si are o baza stiintifica care ne permite sa avem rezultate care sustin faptul ca putem ajuta oamenii, ca nu este doar actul de a sta sa vorbesc”. 

Cine ar trebui sa mearga la terapie?

In Mexic , in prima jumatate a anului, au fost inregistrate 2.130 de sinucideri si 3.655 de incercari , potrivit Secretariatului Tehnic al Consiliului National pentru Sanatate Mintala.

Desi este cea mai scazuta rata din America Latina, din 2008 este in crestere. In plus, trebuie mentionat ca este a doua cauza de deces in randul tinerilor intre 15 si 29 de ani.

Intrebati cand este cel mai bun moment pentru a merge la psiholog si care sunt persoanele care ar trebui sa o faca, specialistii au indicat ca oricine simte ca o situatie ii copleseste poate merge la terapie. 

Ei au explicat ca uneori fiintele umane sunt implicate in circumstante complicate care le afecteaza performanta in diferite domenii ale vietii. 

„Cand problemele coplesesc persoana, cand problemele il impiedica sa se dezvolte intr-un mod mai bun”, a spus Rivera Rodriguez, care a adaugat ca psihologii predau abilitati de rezolvare a problemelor, „nu este ca ei depind intotdeauna de psiholog”. 

Ce este sanatatea mintala?

Potrivit Bibliotecii Nationale de Medicina din SUA, sanatatea mintala include bunastarea emotionala, psihologica si sociala . Aceasta conditie afecteaza modul in care gandim, simtim si actionam atunci cand ne confruntam cu viata. Sanatatea mintala este importanta in toate etapele vietii, de la copilarie pana la batranete.

„Acopera o serie foarte larga de activitati directe si indirecte, care ne fac intr-un fel sa avem o bunastare fizica, emotionala si sociala” a explicat Valadez. 

Pentru a creste gradul de constientizare cu privire la importanta atingerii bunastarii, in acest 10 octombrie marcheaza Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale. 

Actiuni guvernamentale pentru sanatatea mintala

OMS a stabilit Planul de actiune pentru sanatate mintala 2013-2020 unde prezinta sase principii de baza care trebuie acoperite in politica publica in favoarea sanatatii mintale:  acoperire universala, respectarea drepturilor omului, strategii de interventie bazate pe dovezi stiintifice si bune practici , luarea in considerare a nevoile sociale si de sanatate in toate etapele vietii, munca comuna a diferitelor sectoare si abilitarea pacientilor.

In mod similar, organizatia sugereaza includerea sanatatii mintale in programele de sanatate publica, imbunatatirea organizarii serviciilor din acest sector,  integrarea sanatatii mintale in asistenta primara si  cresterea resurselor umane pentru ingrijire. 

Alejandra Valadez a indicat ca in Mexic exista un decalaj in ceea ce priveste serviciile de ingrijire si consiliere psihologica. El a subliniat ca, desi guvernul a facut eforturi, ca si acum in pandemia de Covid-19 care a inceput cu ajutorul telefonic, spatiile din servicii  sunt reduse. 

El a recunoscut ca accesul privat la acest serviciu psihologic sau psihiatric este costisitor, in timp ce in sistemul public de sanatate, precum IMSS si ISSSTE, sunt putine locuri si personal, ceea ce nu permite urmarirea optima a pacientilor. 

Nu este suficient sa satisfaci toate nevoile pe care le au oamenii pentru a avea acces la un serviciu de sanatate mintala de calitate. In ceea ce sunt serviciile standard de sanatate, cum ar fi Securitatea Sociala, ISSSTE, obtinerea unei consultatii cu un psiholog este oarecum consumatoare de timp; In ramura psihiatriei se intampla exact acelasi lucru. 

Subsecretarul la Sanatate,  Hugo Lopez-Gatell Ramirez, a declarat ca guvernul federal lucreaza la consolidarea Programului National de Prevenire a Sinucidelor, totusi a recunoscut ca ingrijirea sanatatii mintale ar putea fi invechita , din cauza deficientelor pe care sistemul de sanatate le-a tarat pentru mai mult. peste 30 de ani.