Superstitii legate de culori

In lume si in tara noastra se gasesc nenumarate superstitii legate de culori care trec de granitele statale si sunt adoptate incetul cu incetul de toate culturile lumii. De ce se poarta rosul in noaptea Anului Nou, care sunt explicatiile celor ce iubesc culoarea albastru si de ce nu este bine sa purtati negru? Raspunsurile acestor intrebari sunt legate de cromatica pentru ca, asa cum fiecare culoare are propria descriere, ea se potriveste anumitor tipologii de oameni si anumitor momente.

De sarbatori, romanii aleg sa poarte haine in culori deosebite, puternice, pentru a atrage atentia. Spre exemplu, printre superstitii legate de culori se numara aceea care spune ca in noaptea de Anul Nou trebuie purtat ceva rosu. Aceasta traditie vine de la culturile latine pentru care aceasta culoare simbolizeaza pasiunea. Se spune ca cei care poarta lenjerie de aceasta culoare in noaptea dintre ani isi vor gasi alesul inimii in anul care vine sau vor trai momente pasionale. Pentru ca rosul este o culoare ce exprima vointa, erotismul, actiunea, ardoarea si insufletirea, si oamenii care vor purta haine de aceasta culoare vor da dovada de excentricitate, caracter dominator, autonomie, eroticism si competitivitate.

Cei care poarta galben, culoarea originalitatii, a veseliei si spontaneitatii, vor fi si ei, conform superstitiei cu culori, la fel de veseli, spontani, investigativi si activi. Cei care poarta albastrul, culoarea iubirii, afectiunii, linistii, satisfactiei si tandretii vor fi si ei oameni iubitori, perceptivi, vor incerca sa unifice perspectivele vietii lor, vor fi sensibili si pasivi.

Si albul este o culoare ce apare in superstitii legate de culori. Se spune ca cei care prefera sa poarte aceasta culoare in timpul sarbatorilor sunt suavi, expansivi si au credinte pure. Nu degeaba albul sta drept exemplu pentru inocenta, castitate, pace, virtute si liniste. Griul, in melancolia, plictiseala si tristetea lui, corespunde oamenilor care au un temperament introvertit, care sunt izolati de cei din jur si care sunt deprimati si amarati.

Verdele este specific oamenilor retinuti, pasivi, autonomi, defensivi si imuabili pentru ca si verdele in ceea ce priveste hainele exprima concentrarea, siguranta, abstinenta, indrazneala si persistenta. Portocaliul este purtat la sarbatori de cei competitivi, sociabili si activi, carora nu le este frica sa preia ofensiva. Cei ce prefera tinutele inchise la culoare sunt sobri, tristi si denota singuratatea.

Superstitii legate de culori de Anul Nou

Dupa cum s-a spus si mai sus, cei care isi doresc un nou partener de viata in noul an trebuie sa se imbrace in lenjerie rosie sau sa aibe asupra lor in noaptea de Anul Nou un obiect rosu. Si galbenul purtat in aceasta noapte va aduce dragoste si bani, asta spune superstitia cel putin.

Portocaliul apare si el in superstitii legate de culori ce au diverse intrebuintari in ajun de Anul Nou. Aceasta culoare le imbina pe cele despre care s-a vorbit mai sus si poate fi purtata si pe deasupra, ca top sau bluzita, aducand si ea noroc la bani si in dragoste.

Verdele este purtat pentru sanatate. In ajunul Anului Nou, puteti folosi verdele in combinatie cu alb pentru a avea parte de sanatate tot anul si a va bucura de o viata lunga.

In tari precum Filipine, si tiparele purtate in noaptea de Revelion au diverse semnificatii. Bulinele, cercurile si picatelele in culori vii vor atrage norocul si bunastarea materiala si spirituala.

Superstitii legate de culori sunt multe si diferite, insa punctul comun dintre acestea este acela ca fiecare culoare reprezinta o anumita tipologie de oameni. Acestia vor purta mereu culorile pe care le simt a fi potrivite personalitatii lor, asa ca in cazul acestor superstitii si personalitatea omului are o oarecare importanta in alegerea culorii potrivite a hainelor.