Mitul lui Atlas, titanul condamnat

In mitul lui Atlas recunoastem figura unui titan caruia i s-a incredintat o sarcina grea pentru totdeauna. La fel ca fratele sau, Prometeu, a suferit pedeapsa zeilor olimpici si a fost, de asemenea, victima trucurilor si a inselaciunii.

Mitul lui Atlas ne vorbeste despre unul dintre cei 12 titani ai mitologiei grecesti. Acestia erau o rasa de zei care ar fi condus in primele epoci ale omului. Ei domneau peste o lume ideala, in care fiintele umane erau total pure si nemuritoare.

Titanii au fost predecesorii celor 12 zei olimpici . Acestia din urma, condusi de Zeus, au luptat impotriva lor si i-au rasturnat, in razboiul titanilor, cunoscut si sub numele de Titanomachie. Dupa ce au fost invinsi, majoritatea titanilor au fost intemnitati in cea mai adanca regiune a lumii interlope.

Mitul lui Atlas spune ca acest titan a fost tocmai una dintre victimele acelui razboi fabulos, in care cei din descendenta lui au fost infranti pentru totdeauna. Acest personaj este cunoscut si sub numele de „Atalante”, un cuvant care pare sa provina dintr-o radacina care inseamna „tine” sau „urs”.

Mitul lui Atlas

Potrivit mitului lui Atlas, acest titan era fiul lui Iapet, tot titan, fiul lui Uranus (zeul tunetului) si al lui Gea (zeita pamantului); si a nimfei Climene, una dintre cele 3.000 de oceanide. Fratii sai au fost Epimeteu, Menethius si celebrul Prometeu .

Atlas s-a casatorit cu Hesperis, o zeita minora care era gardianul zilei. A domnit de la primul ceas al zorilor pana la primul ceas al amurgului. Ea si Atlas au dat nastere Hesperidelor, nimfe care erau numite „zeite ale apusului” . Mai tarziu, li s-ar fi incredintat o misiune magica.

Mitul lui Atlas subliniaza ca in timpul tineretii sale, acest titan a domnit in zona Arcadiei , loc in care se afla una dintre marile comori pentru greci : o livada care a apartinut Herei (zeita casatoriei). Cand Hera si-a sarbatorit nunta cu Zeus, zeita Gaia i-a daruit ramuri pretioase cu mere de aur.

Cu acele ramuri, zeita Hera  si-a plantat gradina si acolo toti copacii au produs fructe de aur . In plus, cine a gustat aceste fructe, a obtinut nemurirea. Zeita le-a insarcinat pe Hesperide sa aiba grija de gradina ei. Din acelasi motiv, a inceput sa fie numita gradina Hesperidelor sau a „nimfelor de noapte”.

Atlas si Hercule

Potrivit mitului lui Atlas, tocmai acest titan a fost cel care a condus lupta impotriva zeilor olimpici. Cand acesta din urma i-a invins, Atlas a fost condamnat sa poarte cerul pe umeri . A trebuit sa indeplineasca aceasta sarcina, chiar in apropierea locului in care era regatul sau: in vecinatatea Gradinii Hesperidelor.

Se spune ca isi desfasura munca obositoare cand deodata a aparut Hercule. Acest erou indeplinea cele 12 sarcini care ii fusesera impuse si una dintre ele era sa obtina niste mere din gradina Hesperidelor. Intrucat Atlas era tatal acestor nimfe, Hercule le-a cerut ajutorul pentru a-si indeplini misiunea.

Eroul s-a oferit sa sprijine cerul cu umerii, in timp ce Atlas a mers sa adune fructele de aur din gradina . Altas a acceptat si a indeplinit sarcina, asa cum a promis. Cu toate acestea, la intoarcere, titanul a decis ca nu mai vrea sa duca o asemenea greutate. Voia sa-l lase pe Hercules sa-si faca treaba.

Nenorocirea lui Atlas

Hercule a decis sa-l pacaleasca pe Titan pentru a scapa de povara lui . S-a prefacut ca a acceptat sa-si ia locul purtand cerul, dar i-a cerut sa-i acorde o clipa inainte de a face acest lucru pentru a repara mantia pe care o purta, pentru ca il incomoda. Atlas a fost naiv de acord cu intelegerea. Cand a avut din nou cerul pe umeri, Hercule a profitat de ocazie pentru a scapa.

Un timp mai tarziu a primit vizita unui alt dintre marii eroi mitologici: Perseus. A ajuns la Titan, cerandu-i ospitalitatea si anuntand ca este fiul lui Zeus. Totusi, mitul lui Atlas spune ca nu avea incredere in vizitator, deoarece isi amintea de o veche profetie lansata de zeita Themis. Aceasta spunea ca unul dintre fiii lui Zeus va fura totul, inclusiv gradina Hesperidelor .

Amintindu-si profetia, Atlas i-a refuzat lui Perseus ospitalitatea. In fata acestei respingeri, acesta din urma a scos capul Medusei, pe care il purta intr-un sac, si l-a asezat in fata ochilor Titanului. In acel moment, Atlas a fost transformat intr-o piatra gigantica, care de atunci va fi cunoscuta sub numele de Muntii Atlas .