Lisabona, printesa capitalelor europene

Daca inca nu ti ai facut planuri unde sa zbori in aceasta primavara este timpul sa te gandesti la Portugalia si mai exact Lisabona, printesa capitalelor europene.

Pe tarmul oceanului acest oras te imbie cu mirosul si savoarea lui. Asezata la varsarea raului Tejo in Atlantic iti desfata privirile cu minuate peisaje mirifice.

De la castele si turnuri, pana la stradute inguste si tramvaie de epoca aici vei regasi o contopire perfecta intre arta moderna si cultura straveche europeana.

Odata ajunsi aici pelerinajul tau trebuie sa fie de neoprit de la Belem la Alfama pe ritmuri de fado vei descoperi o lume minunata care te va fermeca si te va provoca sa revi iar si iar.

Cartierul Belem adaposteste pe Dali si Picasso , se intrece in momumente precum Turnul din Belem, Manastirea Jeronimos, Muzeul Calestilor si mai ales minunata cofetarie din Belem al carui prag nu trebuie sa ratezi sa l treci.

Cartierul Alfama este cel mai vechi cartier al orasului. Alfama este alcatuit, in mare parte, dintr-un labirint de stradute inguste, cum se vad in multe dintre orasele europene ce-si urmaresc originile pana in Evul Mediu. Sansa de a te putea plimba astazi prin acest decor, evocand timpurile medievale, o datoram faptului ca Alfama a scapat in mare masura teafar dupa cutremurul din 1755.

Funicularul te va duce in cartierul de sus sau Bairro Alto. Poti opta pentru mersul pe jos si odata ajuns la destinatie esti rasplatit prin splendida priveliste asupra oreasului, care poate fi foarte bine admirata de la o terasa, in timp ce bei ceva, ca sa-ti revii dupa atata urcus. Daca ai obosit prea tare si ti-e lene sa mai cobori… ramai acolo; asta e cartierul cu cea mai animata viata de noapte din oras.

Mai poti puncta Muzeul Modei, Muzeul Faiantei, Muzeul Marinei si Parcul Natiunilor dar trebuie sa incerci un local traditional portughez unde sa iti desfeti simturile culinare cu preparate deosebite si auzul cu muzica fado, muzica sufletului portughez.

Tot din Lisabona poti sa indraznesti intr-o scurta plimbare de o zi sa vizitezi Sintra unde pe langa plaje fabuloase te asteapta Palatul Monserrate, Palatul Seteais si Muzeul de Arta Moderna.

Si daca nu te au convins cele de mai sus singur te vor convinge ofertele agentiilor de turism care pentru doar 200 euro de persoana te provoaca la o felie de cultura si traditie portugheza.