Invata sa te bucuri de fiecare clipa in viata

Cu totii traim cu o anumita presiune din viitor si greutate din trecut, cand in realitate singurul lucru pe care il avem la indemana este acum. Astfel, limitarea modului nostru de viata la ceea ce a fost si va fi ne poate cufunda intr-o stare de spirit negativa.

A fi si a trai in prezent are beneficii incredibile; totusi, aceasta, care inseamna sa te bucuri de viata in cateva momente, este inca o sarcina de asteptare. O vad la pacientii care vin in cabinetul meu, cand ma introduc in anxietate ca protagonist al vietii lor sau cum tristetea a fost integrata in umbra ei. Dar in plus, il detectez si in obiceiurile comune si impartasite. Ati observat si voi?

Ne amintim cu nostalgie de trecut, de acele momente in care radeam atat de tare ne durea stomacul si de acele momente in care nu puteam decat sa speram ca vor dura pentru totdeauna. Ne imaginam si facem o mie si unu de planuri pentru ziua de maine, sperand ca vor fi perfecte si unice, ceea ce necesita si o pregatire grea. Astfel, ne petrecem timpul, amintindu-ne si imaginand, cufundati in amintirea a ceea ce sa intamplat deja.

Angoasa trecutului

Trebuie sa recunoastem, toti am pus ancora in trecut la un moment dat. E in regula. Suntem fiinte umane si, ca atare, ne definim pe baza amintirilor noastre. Pe masura ce traim, este tentant sa ne intoarcem in trecut cand nu exista stimuli de senzatie pozitiva in prezent . Astfel, putem ajunge sa ne tinem de vremurile bune (de amintirile deja bune), de parca ar fi comoara noastra cea mai de pret.

Problema apare atunci cand dorinta de a ramane in trecut ajunge sa ne impiedice cresterea. Ne vedem ducand o batalie care poate avea efecte asupra sanatatii noastre psihologice, mai ales cand retraim in mod obsesiv trecutul .

Astfel, exista amintiri care trezesc in noi emotii care genereaza un mare disconfort . Vorbim despre tristete si vinovatie , care ne submineaza atitudinea, mai ales daca nu stim sa le gestionam.

„Nu puteai face nimic altceva, pentru ca nu ai facut-o. Tot ceea ce ai facut in trecut este perfect in functie de nivelul de constiinta pe care il aveai atunci. Daca o poti vedea altfel acum, sarbatoreste-ti constientizarea, dar nu-i oferi ego-ului placerea de a te controla cu cea mai puternica arma a sa: vinovatia.

Incertitudinea unui viitor de construit

Cu totii am experimentat acel ciclu mental. Cel in care gandurile se succed neintrerupt si care provoaca ingrijorare excesiva cu privire la viitor . Acest obicei, foarte raspandit in societatea actuala si incadrat in stilul de viata predominant, ne condamna mintea sa cheltuiasca resursele intr-o stare de alerta continua.

Viitorul este infricosator, iar frica inspirata se naste inaintea desenului imaginar al „cele mai teribile amenintari” . Vorbim despre o strategie pe care, ca specie, am folosit-o adesea pentru a supravietui. Cu toate acestea, aceasta strategie esueaza atunci cand nu suntem capabili sa generam un grad de toleranta fata de incertitudine sau sa folosim anticiparea pentru a dezvolta strategii de prevenire si a reduce anxietatea.

Aici si acum: scenariul nostru de actiune

Singura realitate pe care o putem modifica cu comportamentul este astazi , este locul in care se intampla viata, este ceea ce se intampla acum in timp ce cititi aceste randuri. Nu ne putem bucura decat de fiecare moment pe care il traim , pentru ca pana la urma viata este alcatuita din asta, din momente mici.

Cand decidem sa calatorim in trecut si in viitor, important este sa ne folosim capacitatea de a recunoaste in mod obiectiv obstacolele care ne trage spre el . Astfel, este esential sa invatam sa ne detasam emotiile de situatie si sa fim capabili sa identificam noi rute pentru a continua sa mergem mai departe. Una dintre cheile pentru a realiza acest lucru este sa ne plasam in momentul prezent si sa ne bucuram de viata in clipe.

Stim ca acest lucru este mult mai usor de spus decat de facut, dar cu exersare putem incorpora cu totii acest comportament in repertoriul nostru. Primul pas poate fi sa imbratisam ideea ca este in regula sa avem schimbari in drumul nostru, viata este schimbare si evolutie si din momentul prezent acestea sunt parerile noastre.

Francisco Alcaide , in cartile si conferintele sale despre leadership si management, vorbeste clar despre cum ne putem gestiona emotiile si detine controlul asupra vietii noastre :

  • Priveste inapoi cu recunostinta.
  • Bucurati-va de prezent cu entuziasm.
  • Construieste viitorul cu speranta.

Si tie care ma citesti, iti spun ca esti acolo unde trebuie sa fii… ca sa te bucuri de viata in clipe.

Bucurati-va de viata in clipe

Frecvent, trebuie sa oprim inertia concentrarii noastre atentionale, sa o oprim si sa-i redirectionam salturile. Stapanirea acestei tulburari, sau cel putin a vorbirii de sine pernicioase cu care suntem obisnuiti, este esentiala . Doar din aceasta pozitie putem adopta o perspectiva care sa ne permita sa ne situam in momentul prezent si sa ne bucuram de viata in clipe.

Pentru aceasta putem recurge la mindfulness. Este o tehnica care ajuta la constientizarea completa a momentului prezent. Acest lucru ne ofera calmul atat de necesar pentru a raspunde, si nu doar a reactiona, la circumstantele care apar.

Trebuie doar sa ne oprim si sa ne gandim la fiecare dintre momentele care ne compun viata si, daca ne uitam cu atentie, cele mai dragute sunt cele nuantate de serendipitate. Nu le cautam, dar le gasim in timp ce traiam, in aici si acum.