Despre Hipogriful legendar

Una dintre fiintele legendare care se spune ca au strabatut lumea este hipogriful. Se spune ca legendara creatura ar fi fost zamislita in urma imperecherii unui grifon cu o iapa. Aceasta creatura legendara a aparut in literatura inca din secolul 16 si este folosita pana si in prezent in operele literare fantastice care apar pe piata de profil. Fiind o creatura de legenda si totodata falnica si curajoasa, creatura se pare ca era inzestrata cu puteri magice sau, dupa cum spun alti scriitori, era zamislita chiar din magie.

Hipogriful a aparut pentru prima data in scrierile lui Ludovico Ariosto, cel care a si descris pentru prima data falnica himera. Conform descrierilor primilor invatati care au utilizat elemente fantastice in cartile lor se spune ca ghearele, capul de vultur si aripile sale sunt cele ale unui grifon, in timp ce restul corpului este acela al unui cal.

Un motiv al raritatii creaturii legendare este acela ca grifonii considera in general ca prada lor sunt caii. Imperecherea dintre grifoni si cai este o posibilitate cvasi-inexistenta, deci hipogrifii devin creaturi imposibile si simboluri ale iubirii. In legende se mai spune si ca hipogriful este extrem de rapid, ajungand sa zboare la viteza fulgerului, intrecandu-si tatal de departe si dand dovada de inteligenta si putere. Se pare ca himera hibrida este mult mai usor de imblanzit decat grifonul si legendele ii prezinta pe acestia ca fiind animalele de companie ale magicienilor sau cavalerilor. Devine un bun camarad si un mijloc de locomotie de exceptie datorita rapiditatii sale, iar un fapt curios ar fi acela ca himera ar fi omnivora, mancand atat carne, cat si plante.

Hipogriful apare in tot felul de creatii media, fie carti, fie jocuri video. J.K. Rowling foloseste aceasta creatura in cartile sale, acelasi lucru putand fi spus si despre scriitoarea Karen Anderson care intr-o nuvela a prezentat calatoria unui copil alaturi de un hipogrif spre limitele pamantului, cartea fiind inclusa in cadrul celor mai bune povesti SF ale anului 1963.

In ceea ce priveste jocurile video, hipogriful si-a facut aparitia mai peste tot. In jocurile Final Fantasy, acesta face parte dintre monstrii cu putere mare de atac si evaziune ridicata. In lumea Warhammer, acesta este considerat monstru ce poate fi folosit in calatorie, liderul unei factiuni calarind chiar un hipogrif. Chiar si in colosul World of Warcraft, hipogrifii sunt prezenti. Acestia fie indeplinesc rolul de vehicule, fie sunt cumparati pentru a putea fi calariti, insa unii dintre ei traiesc in salbaticie.

Animalele legendare au atras dintotdeauna atentia asupra lor exact prin prisma acestui fapt, ca sunt fiinte mitice care nu exista in realitate. Nu putini sunt aceia care inca mai cauta si astazi diverse creaturi de legenda sau mit, insa hipogriful prospera in mediul literar si cel virtual, devenind unul dintre cele mai cunoscute fiinte mitice. O himera puternica, ce infrumuseteaza povestile fantastice, acest animal mitic cu cap de vultur si corp de cal este si va fi prezent in mai toate povestile fantastice, fie ele scrise pe hartie, fie insufletite in jocurile video.