Scopul sexului

A existat o perioada lunga in evolutia omenirii in care scopul sexului era strict si sever limitat la acela de procreare. Nici nu se putea vorbi despre sex ca expresie a dragostei dintre doua persoane sau mai ales despre sex ca placere!

In Antichitate – contrar opiniei generale conform careia toate conduitele sexuale erau permisive – existau reglementari morale destul de rigide, reguli care descurajau desfraul in special pentru femei. Scopul sexului intre barbat si femeie era in aceasta perioada cel de a naste copii, in timp ce existau unele societati (Imperiul Roman, de exemplu) in care sexul dintre un barbat adult si un tanar adolescent era privit ca o expresie inalta a relatiei de mentorat spiritual si fizic!

Insa nici o perioada nu a limitat sexualitatea umana si scopul sexului la procreare precum cea a Evului Mediu. Morala crestina a Evului Mediu trata corpul in termenii dualitatii trup-suflet: primul fiind ceva murdar, care trebuie invins si controlat, iar al doilea ceva inalt, care trebuie ingrijit cu pietate. Corpul era temnita a sufletului, iar corpul femeii in special era privit ca esenta raului lumesc. Odata cu aparitia Reformei protestante, demonizarea sexualitatii – in special a celei feminine – se intareste, baile publice si institutia prostitutiei (pana atunci tolerate) sunt inchise definitv. Femeia era privita in mentalul acelei vremi ca un “mascul deformat”, imperfect, fara credinta si exprimand tot ceea ce este josnic si lumesc (in timp ce barbatul simboliza spiritul – ceea ce este inalt si spiritual, femeia – trupul).

Astfel, pentru inchizitorii catolici, dar si pentru liderii protestanti, casatoria era un rau necesar – caci doar asa se putea struni si controla instrumentul diavolului care era femeia, iar scopul sexului era strict cel de a asigura urmasi. Femeile erau obligate la casatorie, o femeie singura fiind in afara legilor naturii. Astfel, daca in Evul Mediu timpuriu, scopul sexului era si acela de placere sexuala prin institutia prostitutiei – doar pentru barbati, odata cu Reforma si aparitia eticii rigide protestante, acesta se limiteaza la nasterea copiilor.

Odata cu modernitatea, mentalitatile se vor schimba: relatiile interpersonale, la fel ca regulile si normele care le reglementau se modifica si ele. Se poate vorbi de o adevarata si intensa eliberare sexuala in secolul XX, in special in anii 1960. Sexualitatea incepe sa fie privita ca fiind ceva normal si natural, nu ca pe un rau necesar, scopul sexului devine diversificat, se trece de la sex-pacat la sex-placere.

Sexualitatea nu numai ca incepe sa fie privita ca fiind naturala, ci chiar incepe sa fie exploatata comercial. Trupul este complet desacralizat (nemaifiind considerat in mentalitatea maselor ca templu al Sfantului Duh) si ajunge sa fie chiar o marfa de schimb! Scopul sexului variaza de acum pana la limite greu de imaginat inainte: de la obtinerea satisfactiei si a placerii, la o expresie a iubirii dintre doua persoane, la nevoia de a asigura iubirea unei persoane si de a o manipula, la mentinerea sanatatii fizice si psihice, la…obtinerea de profit financiar!

Lasand la o parte scopul sexului ca modalitate de obtinere a profitului (prostitutia), astazi este in cele mai multe ori expresie a iubirii sau macar a atractiei intense dintre doua persoane, indiferent daca sunt casatorite. Acest lucru nu mai este de obicei privit ca fiind un pacat, ci ca o implinire frumoasa a dragostei. Prin sex, persoanele isi exprima afectiunea, isi formeaza o intimitate, isi declara pasiunea. Practic, astazi o relatie de dragoste nu se prea poate inchipui in lipsa sexului! Foarte putini oameni mai adera la morala traditionala potrivit careia sexul este un pacat inaite de casatorie. Sexul este ceva normal si in totalitate acceptat, dupa secole de reprimare si refulare a trupului.

Insa scopul sexului poate fi mult mai practic: obtinerea placerii si a satisfactiei sexuale. Astazi nu mai este un scop rezervat exclusiv barbartilor, caci si femeile au tot dreptul si acceptarea sa isi satisfaca nevoile sexuale printr-o aventura de o noapte – de exemplu. Se vorbeste rar despre moralitate, caci practica aventurilor de o noapte a devenit deja una tolerata in conditiile necesitatii unei vieti sexuale sanatoase in lipsa unei relatii stabile de cuplu.

S-a vorbit si despre scopul sexului de a asigura dragostea sau afectiunea unei persoane si de a o manipula! Intr-adevar, multe femei (dar nu numai femei!) isi folosesc sexualitatea pentru a obtine un dram de putere in cadrul cuplului si pentru a influenta partenerul sa faca ceea ce ele isi doresc. Nu este in mod necesar o practica malefica, atunci cand ea este pusa in scena inconstient: ati observat probabil cum femeile se folosesc de atractia sexului pentru a primi un cadou frumos, de exemplu! Posibilitatea manipularii prin folosirea sexualitatii a fost interiorizata atat de eficient de catre femei, incat ele se folosesc deseori inconstient de capacitatea lor de a manipula prin promisiuni sexuale!

Si in sfarsit, s-a mai vorbit despre scopul sexului de a mentine sanatatea fizica si psihica. Este astazi cunoscut si acceptat faptul ca o viata sexuala activa, regulata si armonioasa contribuie in mod esential la o sanatate buna si la o stare generala de bine! Dovezile cele mai concrete si vizibile sunt cele ale efectului imediat al actului sexual: durerea de cap – de exemplu – trece ca prin minune, energia creste, buna-dispozitie se imbunatateste si ea. Hormonii eliberati in timpul preludiului si al actului sexual contribuie la aceasta stare generala de bine nu numai in perioada scurta imediat urmatoare actului, ci si in general. Cat despre sanatatea psihica, o viata sexuala activa si regulata – in cazul adultilor de peste 18-20 de ani – este esentiala in limitarea sau eliminarea totala a dorintelor refulate, a frustrarilor si a nevoilor naturale!

Astfel, scopul sexului a evoluat in mod vizibil si se poate spune, favorabil (in pofida unor efecte perverse ale acestei evolutii legate de comercializarea trupului ca marfa de schimb), de la sex-procreare, la sex-pacat, la sex-manipulare, la sex-placere si sex-iubire!