Cei mai bogati artisti de hip hop din lume

In 2007, Forbes a publicat primul top cu cei mai bogati artisti hip hop ai lumii, motiv pentru care Jay Z, 50 Cent si P Diddy au lansat piesa I Get Money. Cei trei s-au bucurat ca detin podiumul reputatului top realizat de cea mai puternica revista financiara din lume si  au celebrat prin cantec reusita lor. Pare destul de acceptabil ca artistii hip hop sa se gaseasca intr-un top realizat anul acesta de Forbes, topul celor cinci bogatani din lume ai hop-ului de succes.

Pe locul cinci in topul cu cei mai bogati artisti hip hop din intreaga lume se afla 50 Cent.Curtis Jackson pe numele sau adevarat, artistul nascut in Queens a avut o viata palpitanta si plina de pericole. Desi Curtis a castigat milioane peste milioane de dolari in ultimii ani, el a cheltuit o buna parte din averea sa pe masini de marca si pe renovarea noii locuinte, pe care a cumparat-o recent si in care locuia inaintea sa Mike Tyson. Chiar si asa, rapper-ul nu poate spune deloc ca este sarac, strangand la saltea nu mai putin de 110 milioane de dolari si din concertele sale, drepturile de autor, jocurile video in care el este eroul si alte produse de promovare proprie care au succes la public. Urmatoarea afacere pe lista artistului este bautura energizanta Street King care promite sa hraneasca si copilasi infometati, insa si contul lui 50 Cent.

Cu un loc deasupra, pe pozitia a patra in randul celor mai bogati artisti hip hop se gaseste Birdman! Artistul are parte de mult noroc si de o minte sclipitoare intr-ale afacerilor, caci el este cel care a cofondat casa de discuri Cash Money Records impreuna cu fratele sau Ronald Slim  Williams cu 20 de ani in urma. In plus, a incheiat o intelegere cu Universal Records in 1998, afacere ce i-a adus inca 30 de milioane de dolari. Birdman are in conturi nu mai putin de 125 milioane de dolari si averea sa este in crestere, avand in vedere ca noii artisti ai casei de discuri se afla pe val. Printre cei aflati sub aripa protectoare a lui Birdman se afla Nicky Minaj, Lil Wayne si Drake. In plus, viitorul suna bine caci incheierea contractului cu Universal are loc vara aceasta, dupa care va incepe un intreg razboi in ceea ce priveste drepturile de distributie. Acum razboiul este inca departe caci intr-o declaratie recenta, artistul Birdman a declarat ca relatia dintre el si Universal este una buna, fiecare dintre cele doua parti incercand sa aduca ce este mai bun in opinia publicului.

Ajungem si pe treapta a treia a podiumului celor mai bogati artisti hip hop ai anului si dam peste DR Dre. Fata de anul trecut, artistul si-a dublat averea, avand in conturi nu mai putin de 270 de milioane de dolari. Aceasta reusita se datoreaza unor vanzari crescute din acest an. Pentru a cumpara 51% din Beat Electronics, compania fondata in 2008 de Dr Dre si directorul general Interscope, HTC a platit nu mai putin de 300 milioane de dolari. Sursele spun ca inainte de aceasta cumparare, Dr Dre, seful Interscope si HTC detineau parti egale, insa acum actiunile lui Dre valoreaza in jur de 100 milioane de dolari, care vor mai creste, devenind mai profitabile pe masura ce compania contina sa se extinda.

Pe locul doi in topul cu cei mai bogati artisti de hip hop din lume in anul 2012 se afla Jay Z. Spre deosebire de afaceristii colegi de top, Jay Z lasa afacerile din spatele cortinei industriei la o parte si merge sa isi castige banul cinstit in turnee, recent in compania lui Kanye West. Astfel, el reuseste sa stranga destui banuti incat sa o tina pe Beyonce fericita alaturi de el. El si-a vandut firma de imbracaminte Rocawear pentru 204 milioane de dolari in 2007 si a semnat un contract cu Live Nation pentru 150 de milioane de dolari timp de zece ani. In plus, artistul mai detine si actiuni la echipa New Jersey Nets, la o firma de advertizing si la un lant propriu de cluburi, printre altele. Jay Z este un afacerist desavarsit, reusind sa adune nu mai putin de 460 de milioane de dolari.

Liderul topului cu cei mai bogati artisti de hip hop este incontestabil, P Diddy. Din toti artistii lumii hip hop, Diddy este cel mai aproape de mult doritul miliard de dolari, mai avand insa de batut cale lunga pana acolo fiindca averea sa este estimata la 560 milioane de dolari la momentul actual. Fondatorul casei de discuri Bad Boys Record a reusit sa ajunga la aceasta valoare neta pentru ca a stiut de-a lungul celor 15 ani de cariera sa se promoveze. Recent, el s-a indreptat catre promovarea unei marci de vodka, contract ce ii aduce sume de milioane cu noua cifre in fiecare an. Vanzarile pentru aceasta marca de alcool au crescut la 122% in anul acesta, cererea pe piata fiind foarte mare, iar daca o noua marca a aceluiasi tip de alcoool va fi de succes, artistul va primi sume de noua cifre anual.

P Diddy nu este degeaba primul din cei mai bogati artisti hip hop, el promovand si marci de imbracaminte si case de discuri. Cea mai importanta afacere a sa, semnata in anul acesta, l-ar putea trece in anul care urmeaza de un miliard de dolari valoare neta, daca postul de televiziune Revolt va avea succes. El va detine in totalitate drepturile asupra canalului de televiziune si, bazandu-se pe statisticile obtinute pana in prezent, statia ar putea ajunge una destul de profitabila in scurt timp.

Cei cinci bogatani ai lumii hip hop nu duc deloc greul vietii obisnuite, ei mirosind pur si simplu oportunitatile si nedandu-se inlaturi de la a investi. Nu se stie insa daca primul miliardar va rasari din acesti cinci cei mai bogati artisti hip hop. Numeni nu stie ce ar putea face in viitorul apropiat Kanye West sau Will i Am spre exemplu, acestia fiind mai mult decat capabili sa ii intreaca pe bogatasii acestui an din lumea muzicala hip hop.