Topul tarilor europene cu cei mai multi angajati de peste 65 de ani

In acest articol va vom prezenta un top 10 al tarilor europene cu cei mai multi angajati de peste 65 de ani, clasament realizat de catre Eurostat. Cu toate ca poate parea putin probabil, exista foarte multe persoane de pe continentul nostru care inca au un loc de munca, desi au o varsta foarte inaintata. De asemenea, tara noastra se situeaza pe un loc fruntas in acesta clasament, ocupand pozitia a doua.

Pe pozitia a zecea se claseaza Olanda. Aici, aproape 6% dintre oamenii de peste 65 de ani sunt inca angajati. Interesant este faptul ca, in urma cu 12 ani, procentul la care ne referim era de doar 2,6%. Demn de remarcat este ca, din numarul total al populatiei, persoanele care depasesc 65 de ani reprezinta un procent de peste 15%.

Un stat nordic, Danemarca, ocupa locul al noualea in ceea ce priveste topul tarilor europene cu cei mai multi angajati de peste 65 de ani. In aceasta tara, in jur de 6,2% din populatia de peste 65 de ani este inca activa pe piata muncii, cu peste 3,7 procente mai ridicata fata de anul 2000.  Oamenii care au depasit venerabila varsta de 65 de ani reprezinta putin peste 16% din numarul total al locuitorilor Danemarcei.

Suedia, a doua tara din nordul continentului nostru, urmeaza in clasamentul pe care-l avem in vedere, situandu-se pe locul al optulea. Aici, 6,3% din numarul persoanelor de peste 65 de ani au inca un job, cu 1,4% mai mult decat in urma cu 12 ani. In Suedia aproximativ 18% din totalul populatiei are o varsta mai mare de 65 de ani.

Slovenia ocupa locul al saptelea in topul tarilor europene cu cei mai multi angajati de peste 65 de ani. In aceasta tara, 7,3% din populatia cu varsta inaintata activeaza pe piata muncii, cam la fel ca in urma cu 12 ani, in anul 2000. Oamenii care au peste 65 de ani reprezinta aproximativ 16,5% din totalul locuitorilor Sloveniei.

Estonia se claseaza pe pozitia a sasea in clasamentul nostru, intrucat in acest stat peste 8,3% dintre oamenii cu varste mai mari de 65 de ani au un job si pot inca lucra. In comparatie cu anul 2000, procentul a urcat cu aproape 1% ( de la 7,5%). Oamenii de peste 65 de ani reprezinta aproape mai mult de o sesime din numarul total al locuitorilor Sloveniei (17,1%).

La jumatatea topului la care facem referire se afla Marea Britanie, tara in care 8,5% dintre persoanele de varsta a treia sunt inca active pe piata muncii, cu peste 3% mai multe in comparatie cu inceputul anilor 2000. In Marea Britanie, oamenii cu varste de peste 65 de ani reprezinta 16,5% din totalul populatiei acestui stat.

Pe pozitia a patra se claseaza Irlanda, tara unde 8,6% dintre oamenii de peste 65 de ani inca profeseaza. In urma cu 12 ani, in anul 2000, procentul se situa undeva in jurul valorii de 8%. In Irlanda, persoanele din aceeasi categorie nu reprezinta decat putin peste 11% din totalul populatiei acestui stat, sensibil mai putin fata de celelalte tari care au intrat in clasamentul celor de la Eurostat.

Micutul stat Cipru ocupa ultima treapta a podiumului in topul tarilor europene cu cei mai multi angajati de peste 65 de ani. Fata de ocupanta locului al patrulea, Irlanda, Cipru se poate “lauda” cu peste 4 procente mai mult in ceea ce priveste persoanele cu varste de peste 65 de ani care inca sunt activi pe piata muncii (12,9%), cu peste 2,6 procente mai mule fata de anul 2000. Segmentul de populatie la care ne referim reprezinta putin peste 13% din populatia acestui stat.

Un procent de 13% din populatia de peste 65 de ani este activa pe piata muncii din Romania, aspect care duce tara noastra pe locul al doilea in cadrul clasamentului pe care-l analizam. In comparatie cu anul 2000 s-a inregistrat o scadere dramatica, de 25% de procente, intrucat in urma cu 12 ani, in Romania, nu mai putin de 38% din numarul oamenilor mai batrani de 65 de ani aveau un loc de munca. In prezent, aceasta categorie de populatie reprezinta aproximativ 15% din totalul locuitorilor tarii noastre, potrivit sondajului realizat de catre cei de la Eurostat.

In fine, pe locul intai in topul tarilor europene cu cei mai multi angajati de peste 65 de ani se claseaza Portugalia, stat unde 16,5% dintre oamenii de peste 65 de ani lucreaza. Procentul se afla totusi in scadere, in comparatie cu anul 2000, cand peste 18% dintre portughezii mai in varsta de 65 de ani aveau un job. Aceasta categorie de populatie reprezinta aproape 18% din numarul total al locuitorilor statului la care facem referire.

Asadar, dintre cele zece tari care au intrat in topul statelor cu numarul cel mai mare de angajati seniori de pe continentul nostru, doar Romania reprezinta partea de sud-est a Europei. Nu mai putin de trei tari din nord, Danemarca, Suedia si Estonia, se regasesc in acest clasament, in vreme ce Marea Britanie si Irlanda intregesc topul al carui lider este Portugalia. Singura prezenta putin neobisnuita este cea a Ciprului.