Valabilitate si fiabilitate: prin ce difera?

Ce este fiabilitatea? Si valabilitatea? Care este diferenta dintre ele? De ce ar trebui sa le luam in considerare? In acest articol va spunem.

Validitatea si fiabilitatea sunt doua constructe cheie atunci cand se analizeaza multe dintre rezultatele produse de studiile efectuate in psihologie. Folosirea de instrumente mai mult sau mai putin valide, mai mult sau mai putin fiabile poate scadea sau adauga valoare studiului in sine. Acum, validitatea si fiabilitatea, prin ce difera?

Pentru a intelege putin distinctia dintre validitate si fiabilitate, trebuie sa stim care sunt acestea, astfel incat, avand o baza solida la nivel conceptual, sa putem dezvolta aspectele care le diferentiaza si sa le faca unice atunci cand le comparam.

Valabilitatea

Desi exista diferite tipuri de validitate , atunci cand ne referim la ea in psihometrie , ne referim la gradul in care un instrument masoara variabila care trebuie masurata (Hernandez-Sampieri, Fernandez & Baptista, 2014).

De exemplu, daca o cantar ne permite sa cunoastem greutatea unui obiect, putem spune ca este valabil in masura in care indeplineste functia pentru care a fost conceput; daca nu am putea efectua o astfel de masurare, atunci scara nu ar fi valabila pentru acea sarcina specifica. Daca un test de anxietate care pretinde sa-l masoare nu o face, atunci este invalid.

Pe de alta parte, intr-o investigatie conceptul de validitate „se refera la ceea ce este adevarat sau la ceea ce este aproape de adevar . In general, se considera ca rezultatele unei investigatii vor fi valabile atunci cand studiul este lipsit de erori” (Villasis-Keever, 2018).

Determinarea validitatii este esentiala in orice cercetare, deoarece este pasul anterior pentru a putea avea incredere in datele obtinute din designul cercetarii respective , achizitia datelor, analiza procesarii datelor, interpretarea si judecata rezultata (Cohen, Manion si Morrison, 2018).

Fiabilitatea

Fiabilitatea sau credibilitatea este inteleasa ca consistenta sau stabilitatea masuratorilor atunci cand un proces de masurare este repetat (Prieto si Delgado, 2010). Este gradul in care un instrument de evaluare produce rezultate consistente atunci cand masoara acelasi lucru in aceleasi conditii.

Astfel, o procedura comuna pentru obtinerea fiabilitatii unui instrument este sa masoare aceeasi variabila neschimbatoare de mai multe ori. Deoarece acest lucru este complicat -este complicat, de exemplu, ca anxietatea traita de un subiect sa nu varieze-, ceea ce se face de obicei este sa comparam masurarea pe care o obtinem cu instrumentul evaluat cu cea data de un instrument despre care stim ca fii de incredere.

Sa revenim la exemplul scalei. Daca cantarim obiectul o singura data, nu putem spune ca masurarea este fiabila, asa ca facem mai multe masuratori si daca observam ca obtinem valori foarte diferite in fiecare, putem spune ca nu este de incredere.

Acelasi lucru se intampla in cercetare si cu toate instrumentele din care obtinem masuratori, precum testele psihometrice.

Diferentele dintre validitate si fiabilitate

Validitatea si fiabilitatea sunt concepte strans legate, dar sunt distincte, au scopuri diferite si se concentreaza pe diferite aspecte care ofera informatii diferite despre calitatea instrumentului de cercetare sau de masurare. Sa ne uitam la cateva dintre caracteristicile care le fac diferite:

1. Masurare

Una dintre principalele diferente dintre validitate si fiabilitate este ca prima masoara gradul in care un instrument de cercetare masoara ceea ce este destinat sa masoare. In timp ce al doilea masoara gradul in care instrumentul de masurare sau de cercetare produce rezultate consistente, atunci cand se fac masuratori repetate.

2. Cu ce ​​sunt asociate?

Valabilitatea se refera la aplicabilitatea corecta sau exacta a instrumentului sau a investigatiei intr-o situatie. Fiabilitatea este asociata cu stabilitatea rezultatelor unui test.

3. Scopul

O alta diferenta intre validitate si fiabilitate este ca validitatea se concentreaza pe rezultat si fiabilitatea pe consistenta acestor rezultate , indiferent daca sunt corecte sau nu. Adica, poate exista fiabilitate fara validitate. Intr-o investigatie sau test putem obtine rezultate consistente, desi asta nu inseamna ca sunt corecte. Dar nu putem avea rezultate corecte fara ca acestea sa fie de incredere.

4. Intrebarea de cercetare

Validitatea intreaba „Acest instrument masoara ceea ce ar trebui sa masoare?” Fiabilitatea este pusa la indoiala „cat de reprezentativa este aceasta masuratoare? Putem avea incredere in ea? Fiecare intrebare se refera la un obiect de studiu diferit, cel al validitatii este precizia, cel al fiabilitatii, consistentei sau stabilitatii.

5. Evaluare

Valabilitatea si fiabilitatea difera in modul in care sunt evaluate. Fiabilitatea este evaluata prin verificarea faptului ca rezultatele sunt consecvente in timp, intre diferiti observatori si intre parti ale testului in sine. In timp ce validitatea este evaluata prin verificarea cat de bine corespund rezultatelor teoriilor stabilite si altor masuri ale aceluiasi concept.

Valabilitatea si fiabilitatea unui instrument sunt doua proprietati diferite, dar impreuna ne dau o idee despre calitatea instrumentului respectiv. Problema este ca obtinerea unor instrumente de masurare fiabile si valide in psihologie este deosebit de costisitoare din cauza naturii abstracte a mediului; acest cost face dificila dezvoltarea unui instrument care sa nu adauge o cantitate semnificativa de eroare la rezultatele cercetarii in care este utilizat.

Vestea buna este ca psihologia se afla pe acest front de lupta de ani de zile si s-au facut progrese notabile in acest sens.