Turismul vinicol: Turismul vinicol, ce este si cum se face in America Latina

Turismul vitivinicol sau turismul vitivinicol este ceva care poate nu va suna foarte familiar, dar vizitarea regiunilor viticole pentru a intra in inima productiei de vin este o experienta pe care meritati sa o traiti. Nu va imaginati ca subiectul este despre cineva care iti da explicatii plictisitoare, incercand un pahar —in loc de sticla intreaga— din fiecare productie si asortand-o cu o bucata de branza. In realitate, aceste tururi includ vizite la podgorii si crame, cunoasterea istoriei si metodelor de fabricatie a fiecarei recolte, degustari si cine, precum si, in multe cazuri, posibilitatea de a ramane in regiune si de a face o petrecere in fiecare zi. 

Pentru a ne improspata memoria, vinul a venit la noi odata cu cucerirea, dar Spania a interzis pana la urma productia sa pe pamantul american. Cu toate acestea, cultura vinului a devenit atat de inradacinata in vice-regatii incat s-au infiintat podgorii pe tot continentul. In acest moment, productia si calitatea lor le-au facut produse de talie mondiala, iar intr-un moment in care gastronomia conduce turismul, excursiile legate de vin sunt la moda. Daca planuiti sa va alaturati tendintei sau sunteti deja un iubitor al acestei variante, ar trebui sa aflati despre aceste sugestii care includ cele mai bune itinerarii vinicole din regiune. Poate ca poti deveni un vinificator expert in vinuri.

Unde sa faci turism viticol in America Latina?

Valea Maipo, Chile

Chile este cel mai mare exportator de vin din America Latina si, in consecinta, are si cel mai mare numar de rute de turism viticol . Printre cele pe care ar trebui sa le cunoasteti se numara Coquimbo, Biobio, Valea Colchagua, Valea Casablanca, Valea Maule, Curico si Valea Itata; dar dintre toate, Valea Maipo este prima. In acea zona se afla podgoriile de unde provine vinul de cea mai buna calitate , intre rosu si alb . Soiul care se cultiva cel mai mult acolo este cabernet sauvignon, care produce cel mai bun vin rosu din tara.

Mendoza Argentina

Astazi, Argentina este a cincea tara producatoare de vin din lume, iar Mendoza este provincia in care are loc 60% din productia sa. De acolo ies peste tot rosii excelente precum Malbec, Bonarda, Cabernet, Sauvignon, Merlot si Syrah ; pe langa albii precum Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc si Torrontes. Daca urmati acest traseu, veti descoperi diferite podgorii si crame pentru degustare de vinuri . La aceasta se adauga si traditia fripturilor si branzeturilor din Mendoza, care completeaza o masa perfecta.

Cannelloni, Uruguay

Vinurile din Uruguay , desi nu au aceeasi faima internationala ca si vinurile argentiniene sau chiliane, merita de asemenea sa fie urmarite in planul tau de turism viticol . Tulpina Tannat este cea mai reprezentativa a tarii. Sosit din Franta, acest soi a fost perfect aclimatizat cu solul uruguayan si sta la baza celei mai bune productii din tara. Cramele din regiunea Canelones, in special, sunt cele mai bune si cele mai vizitate de cunoscatori.

Valea Guadalupe, Baja California, Mexic

Sonora, Coahuila, Durango, Aguascalientes, Baja California, Zacatecas si Queretaro sunt regiunile viticole prin excelenta din Mexic pe care ar trebui sa le cunoasteti. Fiecare dintre ei este specializat in diferite tipuri de vinuri si are crame importante. Datorita geografiei sale si datorita modernizarii productiei de vin mexicane care a avut loc de la sfarsitul anilor 1980, Baja California este o destinatie de turism viticol pentru producatorii si consumatorii din intreaga lume.

Valea Altagracia, Venezuela. 

Multi vor fi surprinsi sa descopere productia de vin din Valea Altagracia , in Venezuela. Este un traseu aproape necunoscut pentru majoritatea, dar cele doua recolte pe care le genereaza in martie si septembrie a fiecarui an merita incercate.