Dubla mastectomie – argumente pro și contra, revelate de ultimele studii

Pentru femeile cu cancer de san in stadiu incipient, eliminarea (și) a sanului sanatos nu aduce nici o șansa in plus pentru supraviețuire, arata un studiu recent. 

„Multe femei cu cancer de san au decis sa faca dubla mastectomie, pentru a incerca sa-și imbunatațeasca scorul de supravietuire și/sau speranța de viața”, a spus autorul principal al studiului, Dr. Todd M. Tuttle, un chirurg de la Universitatea din Minnesota (Minneapolis). 

Pentru unele femei – cum ar fi cele cu risc genetic ridicat pentru cancerul de san – scoaterea sanului sanatos face bine pe termen lung, a declarat Tuttle. Dar femeile din studiul actual nu au avut mutații ale genei BRCA, care sa fi crescut foarte mult riscul de cancer la ambii sani. 

Tuttle și colegii sai au folosit datele obținute pentru a dezvolta un model pentru estimarea ratelor de supraviețuire pentru peste 20 de ani, pentru femeile diagnosticate cu etapa I sau II de cancer la 40 de ani, 50 sau 60. 

Potrivit datelor existente, mai mult de 98 la suta dintre femeile diagnosticate cu cancer de san stadiul I vor supraviețui cel puțin 10 ani, iar 90 la suta vor supraviețui peste 20 de ani. Pentru stadiul II de cancer de san, 77 la suta vor supraviețui pentru cel puțin 10 ani și 58 la suta vor supraviețui cel puțin 20 de ani. 

Pentru toate grupele de varsta și tipurile de tumori in studiu, riscul de a dezvolta cancer la celalalt san, dupa diagnostic, a fost de mai puțin de unu la suta in fiecare an, au scris autorii studiului in „Jurnalul Institutului Național al Cancerului” din SUA.

Avand in vedere procentul infim de apariție a cancerului și la celalalt san, pentru grupul de femei care a optat pentru dubla mastectomie s-a constatat o creștere a speranței de viața cu 7 luni (pentru stadiul I) și cu 4 luni (pentru stadiul II), fața de femeile care au optat pentru extirparea doar a sanului bolnav. 

Mastectomia profilactica a sanului sanatos a devenit mult mai frecventa in ultimii ani, in parte la recomandarea unor medici și in parte pentru ca femeile cred ca asta le va ajuta pe termen lung. „Avand in vedere ca o mastectomie dubla dubleaza, in esența, invazivitatea și riscul chirurgical, fața de o mastectomie unilaterala, ratele de complicații la o operație dubla cresc de asemenea. Noul model al dublei mastectomii nu ține cont de alți factori, inclusiv complicații chirurgicale, costul sau calitatea vieții.”
Pe de alta parte, intr-un editorial publicat de Dr. Stephen G. Ana Pauker și Dr. Mohamed Alseiari se spune ca, „deși beneficiul de supraviețuire prin eliminarea celuilalt san este mic, cum a demonstrat in acest model, este mai mare decat zero, ceea ce sugereaza ca pentru unii pacienți, chiar și un caștig mic poate fi suficient pentru a face operația”. Dar, din punct de vedere social, datorita costului procedurii, complicațiilor sale, reconstrucției și efectelor negative asupra imaginii corpului, consecințele negative  pot depași beneficiul modest al operației plus, scriu cei doi. Daca adaugam la acest model diminuarea calitații vieții, vom constata ca beneficiul este sub prejudiciul net. In cele din urma, decizia aparține pacientei, care iși va adapta modelul de supraviețuire ipotetic la valorile și așteptarile sale personale.

Exista insa o excepție pentru care medicii care au realizat studiul indica drept necesara dubla mastectomie: atunci cand mutația genetica BRCA este confirmata. „Intotdeauna, inaintea unei asemenea decizii, femeile trebuie sa aiba un consilier genetician și sa faca testul genetic.”