Cum sa-ti dai seama daca ai chisturi vaginale!

In zona genitala a femeii, subcutanat, pe labiile mici, se gaseste o glanda foarte mica, numita Bartolin. Aceasta nu este vizibila sau palpabila la dimensiunile ei normale, insa in cazul in care suferi de chisturi vaginale, aceasta glanda se inflameaza.

In mod normal, glandele produc o cantitate mica de lichid, ce are rol in hidratarea partii externe a organelor genitale feminine. Lichidul este transportat prin conductele Bartolin, iar in cazul in care aceste conducte sunt blocate, lichidul se acumuleaza in glande. Lichidul acumulat duce la umflarea glandelor si la aparitia chistului Bartolin.

Acest chist se mareste foarte lent, chiar in decursul mai multor luni, si poate fi de dimensiuni diferite, de la o persoana la alta. Daca chistul se infecteza, vei observa aparitia puroiului.

Aparitia acestui tip de chist poate fi cauzat de mai multe tipuri de bacterii, precum chlamydia sau gonoreea, dar si bacterii ce sunt prezente in tractul gastro-intestinal. Chistul Bartolin poate fi considerat o boala cu transmitere sexuala, deoarece bacteriile se pot transmite in timpul sexului cu un partener infectat.

In cazul in care ai fost diagnosticata cu chisturi vaginale, este bine sa eviti contactele sexuale pe perioada tratamentului. In timpul sexului, glandele tind sa produca mai mult lichid, iar in cazul in care canalele sunt blocate, chisturile se pot mari.

Vei putea observa chistul sub forma unei umflaturi, pe unul dintre peretii deschiderii vaginului. Chistul are o culoare rosie si este nedureros, doar in cazul in care nu este infectat. Dimenisunea unui chist vaginal poate varia de la 6mm, pana la 2,5 cm.

Un prim semn ca poti avea chisturi vaginale este durerea severa in cazul infectiilor. Poti intampina dificultati in pozitia de sezut sau in timpul mersului. Totodata vei observa o modificare a secretiei vaginale, iar relatiile sexuale devin dureroase.

Este indicat ca femeile sa-si observe partile intime, in fiecare saptamana, in fata unei oglinzi. In acest fel, chistul poate fi descoperit din timp, inainte de a se infecta si a avea consecinte mai grave. In cazuri destul de rare, apare si febra, printre simptome.

In cazul in care observi o umflatura in zona vaginului, mergi de urgenta la medicul ginecolog. Acesta iti poate spune exact de ce suferi si iti va prescrie un tratament urgent.