Când vorbim de improvizațiile din bucătărie, vorbim de fapt de două situații. Fie îți iese și reușești să faci o rețetă genială, cu care îi vei impresiona pe toți, fie vei da greș și nu te vei mai abate de la rețete o perioadă lungă de timp. Există și a treia categorie de oameni care perseverează, chiar dacă dau greș de câteva ori, și în cele din urmă reușesc să scoată un preparat delicios, rețetă proprie. Dacă în ultimul timp te gândești din ce în ce mai mult la a crea o rețetă proprie, avem câteva sfaturi pentru tine ce te vor ajuta să diminuezi șansele de eșec.
Începe cu schimbări mici
Pentru prima ta rețetă improvizată încearcă să iei una clasică și să faci mici schimbări pentru a vedea un rezultat. Spre exemplu, dacă vrei să faci o supa crema de legume proprie, începe de la rețeta clasică și înlocuiește câteva legume cu unele preferate de tine sau adaugă alte condimente și vezi ce iese. Pașii mici îți vor aduce în majoritatea situațiilor succesul, așa că, nu te grăbi. Cu fiecare victorie mică, vei prinde și mai multă încredere în abilitatea ta de a improviza în bucătărie.
Testează, testează, testează
Ai încercat pentru tiramisu reteta proprie și nu a ieșit chiar pe gustul tău. Ce e de făcut mai departe? În niciun caz nu abandonezi ideea, ci continui să testezi până obții un preparat delicios și inedit. Sfatul nostru este să îți notezi ingredientele, cantitățile folosite și pașii pe care i-ai urmat ori de câte ori repeți o rețetă. Vei putea face ajustări mult mai ușor și mai rapid pe rețeta inițială până o vei aduce în forma ei cea mai bună.
Cere sfaturi, atunci când ai nevoie
Nu ezita să ceri sfaturi, mai ales dacă ai prieteni sau rude care petrec mult timp în bucătărie și te pot ajuta. Uneori, dacă petreci prea mult timp testând aceeași rețetă, s-ar putea să nu observi greșelile pe care le faci. Cheamă ajutoare și acceptă orice sfat care ți se pare util – cine știe, poate așa vei reuși să ajungi la forma finală a primei tale rețete improvizate.
Nu te descuraja
S-ar putea să durezi săptămâni, poate chiar luni până reușești să scoți un preparat de care să fii cu adevărat mândru. Perseverența este cheia succesului, chiar și în bucătărie. Nu te descuraja și gândește-te la marii bucătari care au testat diverse combinații pentru o rețetă proprie, au eșuat, dar în niciun caz nu s-au lăsat bătuți.
Dacă urmezi sfaturile de mai sus, vei vedea că un eșec nu ți se va mai părea atât de greu de dus. Îl vei vedea mai mult ca o șansă de a îndrepta greșelile făcute în bucătărie și de a ajunge la un preparat delicios. Spor la treabă!