Comori pierdute ale omenirii

In trecut, oamenii au incredintat ascunzatorilor ceea ce vroiau sa fereasca de ochii semenilor lor lacomi. De la varfuri de sageata, unelte sau oase gravate la comori fabuloase precum monede, bijuterii, aur sau pietre pretioase. In continuare, iti prezint un top al celor mai cautate comori din lume si pentru care multi oameni au murit.

10. Comorile din adancul marii

Comorile ce apartin marii sunt vapoarelee, corabiile sau submarinii de pe fundul oceanului sau al marii. In 2004, in golful Charleston, din Statele Unite, s-au facut cercetari la o adancime de cincisprezece metri, pentru recuperarea unei epave, considerate una dintre cele mai pretioase comori din adancuri. Este vorba despre primul submarin construit in 1863, cu mult inaintea celebrului “Nautilus”, fantasticul submersibil imaginat de Jules Verne in romanul “Douazeci de mii de leghe sub mari”.

9. Comoara piratilor

Cand eram mici, cu totii doream sa fim pirati si sa descoperim cele mai ascunse comori, sa ne luptam cu sabiile pentru a dobandi puterea si dreptul de a pastra aurul descoperit. Unul dintre cele mai vanate locuri de catre piratii sangerosi a fost Punta de Manabique, situata in apele golfului Dulce. Cu toate ca in trecut fortul era luat cu asalt si distrus de catre piratii care atacau navele spaniole, astazi, fortareata este considerata monument national si se crede ca multe comori se pastreaza de-a lungul plajelor pustii ale acestei peninsule.

8. Diamantele blestemate

Diamantul simbolizeaza constanta, forta si loialitate. Cu toate acestea, unele diamante sunt considerate inzestrate cu puteri malefice, iar sfarfitul tragic ale posesorilor lord au dreptate istoriei. Unul dintre cele mai vestite diamante este Koh-i-Nor, care poate fi admirat in Turnul Londrei, dupa ce Mary, sotia lui George al V-lea a renuntat la a-lmai purta. Diamantul a fost decoperit la inceputul secolului al XIV-lea, in Godavari, un rau indian. Spre deosebire de alte diamante, acesta nu a fost niciodata vandut, proprietarii au dobandit bijuteria fie prin furt, fie prin traffic, cuceriri sau assassinate. De la Baber, sultan fondator al dinastiei mongole si pana la Nadir Sah, toti posesorii au avut parte de morti violente. La jumatatea secolului al XIX-lea, diamantul a ajuns in mainile englezilor de unde a avut sa fie piesa de muzeu.

7. Goana dupa El Dorado

El Dorado a fost un tinut din America, pe care cuceritorii spanioli il credeau bogat in aur si in pietre pretioase. Mitul a luat nastere in anul 1530 in Muntii Anzi, in regiunea unde azi se afla Columbia si unde conquistadorul Gonzalo Jimenez de Quesada a descoperit pentru prima data populatia Muiscas.Povestea ritualurilor populatiei Muiscas a fost dusa la Quito de catre oamenii lui Sebastian de Belalcazar, iar acolo s-a nascut legenda lui “El Dorado”, “Barbatul Aurit”, “Indianul Aurit” sau “Regele Aurit”. Fenomenul “El Dorado” a luat amploare el fiind mai apoi imaginar precum un adevarat imperiu.

6. Bijuteriile tarilor

Este un lucru cunoscut de toata lumea faptul ca tarii au adunat comori imense, care ii fascineaza inca pe multi cautatori. Rusiei nu i-a placut niciodata sa isi dezvaluie nici cele mai mici secrete, insa istoria nu face cadouri. Toata lumea stie faptul ca, in 1719, tarul Petru cel Mare, ca sa protejeze bijuteriile coroanei patriei sale, a avut idea ca toti tarii sa depune in Palatul de iarna din Sankt-Petersburg diamantele pe care le detineau. Atfel, de la un tar la altul, tezaurul s-a imbogatit in mod fabulos. Cu acordul Moscovei, in 1994, Fundatia Muzeelor Istorice a expus temporar “tezaurul Romanovilor”.

5. Templul si comoara fabuloasa a regelui Solomon

Regele Solomon este cunoscut ca fiind al treilea rege al vechilor evrei (1016-976 i.Hr.), dup ace i-a succedat tatalui sau, regele David, la varsta de saptesprezece ani. Cu toate ca au trecut aproape trei mii de ani, cautatorii de comori isi pun si astazi intrebari privind mostenirea artistica, spiritual si materiala lasata de acest monarh. Pe langa operele sale literare, ce cuprind 3000 de proverbe, 1005 cantece si textul “Cantarea cantarilor”, mostenirea lasata de Solomon cuprinde si mitul maretului edificiu, Templul de la Ierusalim. Templul lui Solomon a fost lacasul sfant al vechilor evrei si cuprindea patru parti, care simbolizau timpul profane si cele trei grade ale initieri. Edificiul a fost distrus, dupa relatarea biblica, in timpul cuceririi regatului Iudeei de catre babilonieni si reconstruit de regele Irod cel Mare, insa templul a fost distrus, a doua oara, de romani in timpul represiunii revoltei evreilor. Datorita faptului ca nicio urma a tempulului nu a fost gasita, multi arheologi considera ca acesta nu a existat in mod real.

4. Comorile lui Ludovic al XVI-lea si ale Revolutiei Franceze

Inainte de arestarea lui Ludovic al XVI-lea la Varennes, in seara zilei de 20 iunie 1791, regale a luat masuri pentru salvarea tezaurului regal. Anumite cercetari sustin ca acesta a fost trimis spre America, insa niciuna nu a fost confirmata. Revolutia Franceza, ca orice revolutie, este bogata in comori de tot felul, provenind de la seniori sau aristocrati care inainte de a fi omorati si-au ascuns avutul, atat cat era, in pivnite sau subterane.

3. Tezaurul nazist

In cursul istoriei, multe natiuni invinse si-au ascuns tezaurul. Insa cel al Germaniei naziste are un character diferit, din 1945, numerosi cautatori si-au gasit moartea in aceasta Aventura. Istoricii afirma faptul ca nu este fictiune si ca un tezaur in valoare de cinci sute de milliarde de franci-aur exista ascuns in Germania. O parte din acest tezaur a fost recuperata in 1959, in lacul Toplitz din Austria cand lazi pline cu aur, bijuterii si diverse valori au fost scoase la supragata de catre armata Americana si serviciile secrete austriece. O alta descoperire a fost facuta in mai 1945 la Ausse, langa Salzburg, Austria. Cu toate ca numeroase descoperiri au fost deja facute de guvernele american, german si austriac o mare parte din comoara nazistilor ramane ascunsa.

2. Chivotul Legii, comoara eterna

Chivotul Legii sau Sicriul Legii era un scrin confectionat cu scopul de a se depozita in el cele zece Porunci, Lege care il reprezenta pe Dumnezeu. Disparitia Chivotului Legii a pus pe jar o multime de cercetatori din intreaga lume, insa nu exista nicio mentiune despre distrugerea acestuia fapt pentru care oamenii de stiinta au facut demersuri pentru a gasi obiectul sfant. Povestea muntelui Nebo, traditia irlandeza si o legenda etiopiana sustin supravietuirea Chivotului lui Dumnezeu, insa nici pana astazi nu se stie locatia acestui scrin sacru.

1. Graalul, legenda sau realitate?

Graalul, conform legendelor mistice, era vasul in care Iosif a strans sangele lui Iisus. Miturile spun ca acest vad era facut dintr-o singura piatra pretioasa si ca a fost inzestrat cu puteri miraculoase. Cu toate acestea, anumite romane cavaleresti ale Graalului il prezinta pe acesta sub forma unor diferite obiecte precum o cupa, un potir, un peste sau o evanghelie secreta.  Legendele privind Sfantul Graal par a fi posterioare nasterii crestinismului. Celtii recunosteau existent unui obiect sacru numit “Graal” pe care il reprezentau ca fiind vasul hranitor, iar pentru a nu fi profanata, cunoasterea sacra a druizilor era transmisa oral.