Ce este atasamentul anxios si cum iti poate afecta relatia?

Atasamentul anxios se caracterizeaza prin faptul ca persoana are nevoie de contact constant cu persoana care a generat legatura.

Toate fiintele umane au nevoie sa creeze legaturi afective pentru dezvoltarea noastra corecta, acest lucru este cunoscut in psihologie ca „ atasament ”, care consta intr-o legatura afectiva care se stabileste cu o alta persoana, in copilarie mai intai cu parintii sau cu principalii ingrijitori. Pe masura ce ne dezvoltam cu prietenii si cuplurile, ceea ce genereaza bunastare fizica si psihologica in persoana.

Atasamentul este foarte util, intrucat cand suntem mici nu avem de unde sa ne reglam la nivel emotional, asa ca avem nevoie de ei sa ne ajute, linistindu-ne la nevoie, mangaindu-ne, satisfacand nevoile momentului etc. Asa se dezvolta un atasament sigur.

Atasamentul anxios se caracterizeaza prin faptul ca persoana are nevoie de contact constant cu persoana care a generat legatura. Acest lucru se intampla de obicei pentru ca in copilarie primele figuri de atasament nu aveau suficiente resurse pentru a le ingriji. Aceste cifre nu au putut sa investeasca in educatie parentala sau au fost uneori extrem de supraprotectoare.

Acest lucru face ca copilul sa fie intr-o stare constanta de alerta pentru ca nu stie daca nevoile ii vor fi acoperite sau nu, dezvoltand astfel un atasament anxios, care se va manifesta la maturitate ca un cuplu cu episoade de furie si supunere, care se va schimba constant.

Cum va afecteaza acest lucru relatiile?

O persoana cu atasament anxios va trebui sa fie in contact constant cu partenerul sau , incercand sa creeze o legatura foarte stransa din primul moment. Se manifesta, de obicei , prin dorinta de a petrece mult timp cu celalalt, prin contact fizic, contactand acea persoana prin whatsapp si constient de ceea ce face si cu cine etc., acest lucru provoaca de obicei stres in cealalta persoana si genereaza efect opus.

Modul in care persoana trebuie sa -si regleze emotiile este prin contact , deoarece nu este capabila sa tolereze incertitudinea de a fi fara partenerul sau sau de a nu putea sti despre ea tot timpul si simte ca are nevoie de ei aproape.

Intr-un cuplu este clar ca contactul si comunicarea sunt necesare, problema apare atunci cand acest lucru se face compulsiv , deoarece este modalitatea persoanei de a-si alina disconfortul.

 Daca am nevoie de tine si nu te am, sunt necajita, asa ca te caut cu orice pret.

Acesti oameni isi traiesc relatiile intr-un mod foarte intens, intrucat sunt intr-o stare constanta de alerta, analizand fiecare detaliu pe care celalalt il face pentru a se asigura ca ii iubesc in orice moment. Daca simt ca nu este cazul, vor fi destabilizati.

Acesta este momentul in care apar insecuritatile, gelozia, furia, reprosurile si nevoia de control.

Sunt oameni care de obicei tolereaza foarte rau incertitudinea , asa ca trebuie sa stie in orice moment cand vor avea partenerul lor si cand nu. Sau analizeaza in detaliu tot ceea ce face partenerul lor, devenind foarte agitati si usor de furios.

Acest lucru ii face si sa simta nevoia, daca acea relatie se rupe, sa caute cu disperare alta, inlantuind unele relatii cu altele. Pentru ca incertitudinea de a nu avea o figura de atasament este prea suparatoare.

Cum sa stii daca ai un atasament anxios?

  • Trebuie sa te gandesti la partenerul tau tot timpul , trebuie sa-ti evaluezi relatia si modul in care partenerul tau se comporta cu tine, interferand cu alte domenii ale vietii tale pentru ca nu esti concentrat
  • Sa te gandesti doar la lucrurile bune despre partenerul tau si sa nu tii cont de defectele acestuia este foarte periculos pentru ca ne poate duce cu capul in relatii abuzive. Exista tendinta de a aseza partenerul pe un piedestal, exista o multime de justificare atunci cand faci ceva gresit si o credinta puternica ca nu poti trai fara acea persoana.
  • Simti multa anxietate, care doar dispare sau poti controla cand esti cu partenerul tau.
  • Sa crezi ca nu vei iubi niciodata pe nimeni asa cum o iubesti pe acea persoana, din moment ce simti ca ea este singura persoana care te intelege si nu vei gasi pe nimeni asemanator.
  • Prefer sa fiu cu o persoana care nu ma face sa ma simt bine sau fericit din cauza fricii de singuratate, adesea insotita de ganduri ca nu este atat de rau sau ca relatia va merita pana la urma.

Este important sa intelegeti ca sa stiti daca suferiti de acest tip de relatie. Fie ca esti cel anxios sau partenerul tau, pune-te pe mana unui specialist care te ajuta pe tine sau pe cealalta persoana sa inteleaga originea acestui lucru, cum se mentine si cum sa generezi noi invatari.