6 tehnologii moderne pe care scriitorii de science fiction le-au prezis

Uneori poate fi dificil sa ne imaginam tehnologia viitorului. Vom avea masini zburatoare sau vom putea sa ne teleportam peste o suta de ani? Nu stim. Nici scriitorii de stiinta-fictiune din secolul trecut nu stiau, dar au prezis unele dintre cele mai mari progrese din tehnologie cu ani inainte ca noi sa le putem concepe. Vom trece in revista unele dintre tehnologiile actuale actuale care au fost prezise cu ani, decenii si uneori chiar cu secole inainte ca acestea sa intre in realitate.

Apel video (1911)

In 1911, Hugo Gernsback si-a lansat romanul de dragoste Ralph 124C 41+.Aceasta carte incredibil de futurista subliniaza multe amuzamente, dar printre acestea se numara „teleobiectivul”, un dispozitiv care include atat video, cat si telefon. Eroina povestii foloseste acest dispozitiv pentru a trimite un apel de ajutor. Desi cartea a descris „telephot“, ca de lucru in cadrul sistemului de operatorul care a existat la inceputul anilor 1900 (cu un operator „central“ rutare toate apelurile), este prima mentiune de apeluri video in literatura de specialitate sau cultura populara. Acum avem multe optiuni cand vine vorba de software de apelare video – indiferent daca este pe internet, cum ar fi Skype sau prin retele mobile, cum ar fi Facetime sau WhatsApp. „Teleobiectivul” este, de asemenea, doar una dintre multele tehnologii viitoare pe care Gernsback le-a prezis in roman, care include si retelele sociale si energia solara. Datorita acestor predictii, multi se gandesc la Hernsback ca la tatal science fiction.

Casti Bluetooth (1953)

In Fahrenheit 451 , Ray Bradbury descrie mici scoici pe care personajele le poarta in urechi, de unde pot auzi „muzica si vorbi”. Aceste carcase nu sunt conectate la niciun fir si descriu o apropiere foarte apropiata de castile Bluetooth. Daca acest lucru pare a fi o predictie mai putin impresionanta, luati in considerare faptul ca cartea a fost lansata cu un an inainte ca inventatorii sa conecteze prima oara castile la un radio si cu cinci ani inainte de a fi inventate castile pentru stereo.

Tablete (1968)

Arthur C. Clarke era cunoscut pentru realism in cartile sale de science fiction. In cartea sa 2001: A Space Odyssey , el a descris un tampon de dimensiunea unei bucati de hartie care actiona ca un „Newspad” care permitea personajelor sa vizualizeze hartiile electronice din intreaga lume, cu un „dreptunghi de marime postala extindeti pana cand a umplut ecranul. ” In 1968, unele dintre primele tehnologii cu ecran tactil erau in uz si au existat si computere timpurii, dar acest lucru depaseste cu mult ceea ce aveau la acea vreme. Clarke a prezis aceasta versiune timpurie a tabletelor, cum ar fi iPad-urile, care nu ar mai fi timp de cel putin inca 20 de ani.

Masini electrice si DVR-uri (1969)

Cartea lui John Brunner, Stand On Zanzibar, din 1969, ilustreaza America in anul 2019 si include persoane care conduc masini reincarcabile si alimentate cu energie electrica. Desi nu toata lumea din America s-a transformat in masini hibride sau electrice, acestea sunt acum banale.

Cartea lui John Brunner mentiona, de asemenea, tehnologia care ar permite oamenilor sa urmareasca programele lor preferate de televiziune oricand vor. Desi acest lucru pare normal pentru noi acum, in 1968 existau doar aproximativ 11 canale si nu exista nicio modalitate de a inregistra sau de a privi inapoi la televizor sau la stiri.

Membrele bionice (1972)

In 1972, Martin Caidin si-a lansat cartea Cyborg, care va deveni seria de succes „The Six Million Dollar Man” . Personajul principal, pilotul Steve Austin primeste membrele bionice, facandu-l sa fie om si parte masina. In timp ce oamenii care primesc membre bionice astazi nu au toate abilitatile speciale pe care le face Steven Austin in carte, exista cateva lucruri destul de uimitoare care se intampla cu tehnologia transplanturilor de membre si organe bionice. La douazeci de ani dupa ce Cyborg a fost eliberat pentru prima data, primul brat bionic a fost transplantat. Destinatarul, Robert Campbell Aird, a reusit sa-si mute noul brat prin urcarea unui capac cu impulsuri electrice cerebrale detectate. Progresele stiintifice au condus nu numai la membrele bionice, ci si la ficat, rinichi si alte organe proiectate tehnologic.

Cryptocurrency (1994)

Cu cincisprezece ani inainte de lansarea Bitcoin in 2009, cartea lui Bruce Sterling Heavy Weather a descris ceva remarcabil de similar. Cartea sa descrie „numerar electronic, privat, nerambursabil de catre orice guvern, de neratat, complet anonim, la nivel global, asemanator fulgerului, omniprezent, fungibil si de obicei foarte volatil.” Acest lucru este la fata locului pentru criptomonede, in special in ultimii ani.

Niciunul dintre noi – inclusiv scriitorii de science fiction – nu stie exact ce noi inventii si tehnologii ar putea avea viitorul. Cu toate acestea, in trecut, unii scriitori SciFi au fost extrem de exacti in predictiile lor. Ce ne rezerva viitorul? S-ar putea sa gasim cateva raspunsuri in cartile de science fiction de astazi.