Jocul si jucariile pentru bebelusi

Adultul din preajma copilului nou nascut. Jocul si jucariile pentru bebelus Adultul din preajma copilului Copilul cunoaste lumea cu ajutorul adultului, in aceasta perioada a vietii micutul are nevoie de un adult:

·    afectuos, dragastos;

·    intelegator;

·    bun;

·    echilibrat;

·    atent;

·    partener, care l-ar invata sa cunoasca si sa actioneze cu obiectele/jucariile din lumea inconjuratoare, sa invete sa rada, sa comunice, sa construiasca, sa cunoasca…

Adultul trebuie sa-i asigure copilului:

·    securitate, protectie si ingrijire maxima;

·    conditii optime de dezvoltare psihica;

·    sustinere afectiva verbala.

Exista o legitate: cu cat mai multa atentie acordati copilului dvs., cu cat mai multa stimulare capata copilul, cu atat mai bine el se dezvolta atat in plan psihofizic, cat si in plan psihosocial si intelectual. Dumneavoastra sunteti izvorul din care „se adapa” copilul si cunoaste lumea. Trebuie sa fiti cu copilul cat mai deschisa. Nu va leneviti, ocupati-va mai mult cu copilul. Vorbiti cu el, cantati-i, si nu numai cantece de leagan, aratati-i jucarii, numiti obiecte, destinatii ale acestora, culori, forme, modalitati de manipulare etc.

Jocul pentru copil este amuzament, placere, dar si traire, descoperire (noutate), cercetare si, fireste, invatare. Dand copilului diverse jucarii, numiti-le. Memorizand cuvinte si semnificatii ale acestora (micutii au o plasticitate a creierului foarte mare si de aici posibilitati de invatare enorme), copilul va invata foarte curind si sa vorbeasca.

Dandu-i o jucarie copilului, aratati-i si cum sa se joace cu ea. Apoi lasati-l pe copil sa se joace singur. Stimulati copilul sa se joace de sine statator. Independenta in joc dezvolta fantezia si creativitatea — momente centrale in intelectul copilului, in timpul jocului nimic nu trebuie sa-l distraga pe copil -el trebuie sa se concentreze si sa se joace linistit. Nu incurcati/nu va amestecati in jocul copilului. Copilul care s-a deprins sa se joace de sine statator va creste o personalitate independenta.

Retineti: – jocurile cu copilul, pe langa faptul ca dezvolta fizicul si intelectul copilului, stabilesc un contact emotional foarte strans intre mama si copil, copil-tata. Astfel de contacte sunt baza relatiilor ulterioare cu copilul de dragoste, respect, colaborare. Jucariile sunt foarte necesare pentru dezvoltarea fizica si psihica normala a copilului Varianta ideala sunt jucariile din masa plastica, guma si cele din lemn (cu marginile rotunjite). Se exclud jucariile marunte, cele cu colturi ascutite, precum si cele demontabile (elementele mici ale carora copilul poate sa le inghita, daca le duce la gura, sau sa le vare in nari, precum mozaicul marunt). Selectati pentru copil jucarii de diferite forme si culori, de o gama coloristica aprinsa, jucarii polifunctionale. KinderShop.ro este un magazin online unde gasesti jucarii, jocuri, si multe alte lucruri necesare pentru copilul tau.

Selectati jucariile in conformitate cu varsta: pentru 2-6 luni -jucarii sunatoare, cele care reprezinta animale, pasari, chipuri/ fete de oameni.  In a doua jumatate a anului ii pot fi date cuburi, masinute, jucarii demontabile (diverse piramide, „matrioska”, incastre, mozaicuri simple), jucarii mecanice, diverse cutioare (pentru care toti copiii au o predilectie deosebita), imagini decupate (puzzle).

Interesul pentru jucarie este foarte important. Schimbati periodic jucariile. Daca ati observat ca micutul a devenit indiferent fata de o anume jucarie, ascundeti-o si dati-i alta. Peste o saptamina, cand i-o veti arata din nou, el o va percepe ca pe una noua. Spalati cat de des posibil jucariile cu sapun, in prima jumatate a anului, zilnic. Pastrati jucariile sub un scutec pentru ca sa nu se aseze praful pe ele (mai ales in perioada 3-6 luni). · Fiti un bun partener pentru copil. Oricand sunteti alaturi de copil fiti prietenos cu el. Vorbiti-i intr-o maniera linistita, calma. Copilul va intelege cat de mult insemnati unul pentru celalalt in fiecare moment. Cand il luati in brate si il mangaiati, cand faceti zgomote nostime ca sa-l distrati, cand ii aratati convingerea dvs. ca el este cel mai minunat copil din lume, ii oferiti de fapt ceea ce are nevoie spiritul lui ca sa se dezvolte si sa se implineasca, asa cum laptele ajuta la cresterea si la dezvoltarea fizica sanatoasa.

Bucurati-va de copil. Fiecare copil are nevoie sa-i zambiti, sa-l mangaiati usor si dragastos, sa va jucati cu el. De toate acestea el are nevoie tot atat de mult ca de aer si de mancare. Copilul care nu e iubit va fi rece si neafectuos cand va creste mare; dragostea e cea care face fiintele umane sa se bucure de viata. Nu va fie frica sa-i oferiti ceea ce va cere. Bucura-te de copil asa cum e el -astfel va creste si se va dezvolta in cel mai bun mod. Nu va temeti sa luati copilul in brate din motivul de a nu-l alinta. El trebuie luat in brate si cat mai des (atat de mama, cat si de tata), purtat la piept, pe partea stanga, a inimii, cu fata spre umarul stang al dvs. in pozitie semiverticala. Contactul energetic, care se stabileste intre mama si copil, tata si copil, favorizeaza sanatatea copilului si intregeste cunoasterea lumii de catre el.

Nu cereti de la copil prea mult. Fiti cu el linistita, exigenta dar cumpatata.

·    Nu strigati niciodata la copil daca nu vreti ca copilul dvs. sa creasca nervos si speriat. Nu va certati in prezenta copilului: acestuia ii este daunator sa auda certuri. 

·   In anturajul copilului trebuie sa predomine calmul aceasta este conditia obligatorie pentru dezvoltarea unui psihic normal, sanatos, echilibrat al copilului, incercati sa vorbiti cu copilul cu voce serioasa, dar linistita, duioasa, tandra, fara a-l dezmierda/alinta prea tare.

Alintarea excesiva poate duce la formarea unui caracter capricios. Copilul se simte mai in siguranta atunci cand vede/simte ca sunteti linistita. In caz contrar el va sesiza repede ca sunteti nelinistita, ca ceva va deranjeaza si va simti el insusi un disconfort.