Despre Profetiile lui Nostradamus

Profetiile lui Nostradamus sunt o colectie de pamflete pe care farmacistul Michel de Nostradame le-a scris de-a lungul vietii. Acestea au devenit extrem de cunoscute, fiind interpretate in fel si chip. Inca de la prima publicare in 1555, acestea au inceput sa fie interpretate ca profetii ale unor evenimente majore ce aveau sa cutremure lumea. Si in prezent, catrenele sale sunt analizate si asociate cu evenimente naturale, teroriste sau bioteroriste care au loc in intreaga lume. Cei mai multi academicieni sunt de parere ca includerea catrenelor lui Nostradamus in cateogria profetiilor este rezultatul misinterpretarilor si al greselilor in traducere. Unii comentatori insa au reusit cu succes sa interpreteze in mod liber catrene ale lui Nostradamus care au prezis pericole iminente. Cel mai celebru exemplu este acela al lui Le Pelletier in care acesta a prezis victoria sau infrangerea lui Napoleon in ceea ce avea sa fie razboiul franco-prusac, el nestiind insa cand, unde si cine va castiga acest razboi.

Profetiile lui Nostradamus sunt cea mai mare lucrare scrisa a sa, insa nu si singura. Pe langa colectia de profetii pe termen lung, Nostradamus a scris si Almanahurile, carti medicinale (el era un droghist la curtea regelui) si o carte a traducerii hieroglifelor egiptene. Profetiile au fost insa cele mai de succes creatii ale sale, versiunea postuma, cea din 1568, fiind cea care contine cele mai multe catrene. 941 de catrene rimate si unul fara rima sunt impartite in seturi de 100 si ultimul de 42 de catrene numite Secolele. Dat fiind faptul ca in secolul XVI cartile se copiau de mana, nici o copie a vreunei editii nu este identica cu alta, existand numeroase greseli si diferente intre ele. Nu se poate afla deci care dintre copii ar fi cea originala.

Dupa moartea sa de guta, doar Profetiile lui Nostradamus au continuat sa fie populare, ducand la aparitia a peste 200 de editii diferite de-a lungul secolelor. Popularitatea lor covarsitoare sta in faptul ca profetiile sunt destul de vagi, astfel incat interpretatorii pot lua orice catren care se potriveste cat de cat si sa il declare profetie a unui eveniment deja petrecut, devenind astfel cunoscuti.

Originea profetiilor

Multi sunt cei care spun ca Nostradamus a plagiat scriitorii clasici pentru ca in secolul XVI nu existau legi de copyright sau drepturi de autor. Nostradamus insusi a sustinut ca profetiile sale sunt predictii bazate pe astrologia judiciara, pe legile astrologice si pe potentialul unor evenimente precum nasterile, casatoria, incoronarile de regi sau evenimente violente. El a fost atunci criticat de astrologi renumiti ai vremii pentru ca acestia considerau ca horoscopia comparativa nu poate prezice ce se va intampla in viitor si deci Nostradamus este incompetent.

Cercetarile realizate in ceea ce priveste profetiile lui Nostradamus sugereaza ca el a parafrazat colectii intregi de profetii ale sfarsitului lumii din Biblie, impletindu-le cu referinite istorice si semne rele, proiectandu-le mai apoi in viitor cu ajutorul horoscopiei comparative. Printre sursele sale, asa cum spun cercetatorii, se includ Plutarh, Mirabilis Liber, cronicarii medievali, carti despre magia asiriana si caldeeana si scriitorii clasici.

Nostradamus reneaga titulatura de profet in mai multe randuri, el atacand in cateva scrieri, printre care si in catrenele sale, pe astrologi. Nu se stie deci daca Nostradamus a folosit vreo metoda, alta decat meditatia, contemplarea si incubatia, pentru a scrie profetiile. Cercetatorii nu exclud insa ca Nostradamus sa fi folosit diverse tehnici sau medicamente, ori ierburi pentru a intra in stari profetice.

Interpretari ale profetiilor

Profetiile lui Nostradamus au fost intoarse pe toate partile si cercetate cuvant cu cuvant, incercandu-se a se descoperi intelesurile ascunse si pericolele din viitor la adresa omenirii. Nicio profetie nu este datata, insa toate descriu evenimente apocaliptice: batalii, cutremure, epidemii, secete, crime, invazii, inundatii si razboaie. In unele profetii se vorbeste despre dezastre la scara larga in timp ce in altele doar un grup mic de oameni este vizat. In unele catrene este vorba despre tari intregi in timp ce in altele este vorba de orase mici. O tema predominanta a profetiilor este invadarea Europei de catre musulmani din est si sud condusi de Anticrist, lucru ce ilustreaza invaziile otomane dinspre est din acea vreme. Modul in care aceasta predictie este scrisa duce la imaginea unui sfarsit al lumii, tocmai de aici provenind catalogarea tuturor profetiilor ca predictii ale sfarsitului lumii.

Pe langa asemanarile intamplatoare ale profetiilor cu evenimente reale, profetiile lui Nostradamus au fost creditate cu prezicerea unor evenimente din istoria lumii: bomba atomica, ridicarea la putere a lui Napoleon si Adolf Hitler, Incendiul din Londra si atacurile de la World Trade Center din data de 11 septembrie 2001. Pe langa aceste predictii care par a se fi adeverit, diversi interpretatori ai versetelor nostradamice au prins primele pagini ale ziarelor prin asocierea unor catrene cu evenimente iminente. Aceastea insa nu au fost considerate interpretari oficiale si nu au fost desemnate ca adevarate. Niciun catren nu prevede iminenta apocalipsa care ar avea loc in decembrie 2012, iar insusi Nostradamus a declarat in prefata profetiilor ca profetiile sale se extind pana in anul 3797.

Profetiile lui Nostradamus in media

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, false catrene ale lui Nostradamus erau aruncate de soldatii nazisti din avioane catre soldatii francezi, acestea fiind puse la punct de secretarul de stat impreuna cu Adolf Hitler, un credincios al acestor profetii. Aliatii au raspuns in acelasi mod, ei facand chiar si un film intitulat „Nostradamus spune asta” in care isi declara iminenta victorie.

In media, Nostradamus a fost subiectul multor filme si documentare in care este povestita viata sa si in care sunt scoase la iveala detalii din viata sa si moduri in care acesta ar fi putut scrie profetiile. In serialul Alias, personajul Milo Rambaldi este un profet fictiv care impreuneaza calitati ale lui Nostradamus si Leonardo da Vinci. In serialul SF First Wave (Primul val), protagonistii incearca sa opreasca o invazie extraterestra interpretand o carte necunoscuta cu profetiile lui Nostradamus. Personajul sau previziunile sale mai apar si intr-un numar de jocuri, seriale, carti si documentare fictionalizate.