Afla mai multe despre ecografia prenatala!

Pe parcursul sarcinii, medicul iti va recomanda mai multe tipuri de ecografie. Poate fi vorba de ecografia 2D, cea mai simpla, ecografia 3D sau chiar 4D, care sunt cele mai de top. Afla si tu mai multe despre ecografia prenatala!

In primul rand, trebuie sa stii ca ecografia este inofensiva atat pentru tine, cat si pentru fat. Asadar, daca este nevoie, poti face chiar si 2-3 ecografii pe zi, in cazul nefericit in care ai o sarcina cu problema.

Totusi, Doppler-ul este interzis, cel putin in primele 12 saptamani de sarcina. Daca esti programata pentru o astfel de ecografie, anunta imediat medicul ca esti insarcinata, deoarece iti va schimba tipul ecografiei.

Daca vrei sa iti vezi fatul cum se misca, trebuie sa fii linistita. Atunci cand esti agitata si emotionata, fatul simte acest lucru si poate sta mult mai linistit decat in mod normal. De fapt, fatul se misca mult mai mult decat simti tu, deoarece foarte multe miscari ale fatului tu nu le vei simti.

Chiar si ecografiile intravaginale sunt permise in timpul sarcinii. Nu iti vor afecta in niciun fel sarcina sau fatul, iar daca ai uterul retrovers, medicul chiar iti va recomanda o ecografie intravaginala. In plus, acest tip de ecografie permite si masurarea corecta a colului, in ultimele doua trimestre de sarcina.

O informatie pe care o poti afla in urma unei ecografii este sexul fatului. Daca cel mic este fata sau baiat vei afla de abia in trimestrul al doilea, atunci cand fatul se va dezvolta mai mult. Initial, toti fetusii sunt baieti, insa in timpul dezvoltarii si multiplicarii celulelor, anumiti fetusi se “transforma” in fetite.

Chiar daca la mai multe ecografii medicul iti spune sexul viitorului copil, trebuie sa stii ca exista si sansa ca medicul sa nu fi vazut bine sexul celui mic. Asadar, te poti astepta si la surprize, desi acestea sunt din ce in ce mai rare.

Asa cum precizam la inceputul articolului, ecografia poate fi 2D, 3D sau chiar 4D. Diferenta este evident la pret, dar si la calitatea imaginii. Daca la ecografia 2D nu poti distinge mare lucru, la cea 4D chiar ii poti vedea trasaturile fetei fatului.

De asemenea, trebuie sa stii ca ecografiile 2D sunt recomandate la inceputul sarcinii, mai mult pentru a confirma sarcina, iar pe masura ce aceasta evolueaza, medicul iti poate recomanda si ecografii 3D sau 4D.